|
MANIPULACE OBYVATELSTVA POTRAVINÁŘSKÝMI SPOLEČNOSTMI Rubrika názory čtenářů. V poslední době se na pultech novinových stánků začali objevovat nové a laciné časopisy zjevně propagující masné a uzenářské výrobky. Za cenu 9 až 30 Kč si každý může koupit celobarevný časopis plný rad, receptů a tipů na přípravu jídel, chlebíčků a dalších pochutin obsahujících to nejnebezpečnější co na trhu potravin je - uzenin a paštik. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o své zdraví ví, že se k jejich výrobě běžně užívá neprodané maso z obchodů, paštiky, párky i salámy jsou vyráběny z různých vnitřností, jícnu, lymfatických uzlin a dalších zbytků, které by bylo škoda vyhodit. Pro "zvýraznění" chuti zde najdou uplatnění glutamáty, dusitany dávající výrobku lákavou barvu a fosfáty, které dobře váží vodu a tudíž zvyšují hmotnost výrobku. Je více než zajímavé, jak se shora zmíněné časopisy dostávají na trh a jsou distribuovány i do té nejzapadlejší trafiky někde v rohu sídliště. Pokud si budu chtít založit časopis, za rozumnou prodejní cenu, a ještě k tomu celobarevný, a budu chtít takový náklad výtisků, který pokryje celou republiku, investice za výrobu, výtisk a distribuci se budou pohybovat kolem miliónu korun. Nemohu se ubránit podezření, že za takovouto propagací stojí některé uzenářské firmy a masokombináty, které vynakládají značné úsilí a finanční prostředky k tomu, aby prodejnost jejich výrobků neklesala, dobře totiž vědí, že v současnosti se více a více lidí zajímá o své vlastní zdraví, nekupuje tolik masných potravin jako dříve a mnoho lidí přechází na bezmasou stravu. Pochybuji proto, že by takovéto nové a neznámé časopisy zakládaly rozmarné paničky či nějací excentrici, kteří by neměli kam investovat peníze. Je to cílená reklama a propagace, která prostupuje do většiny všech českých médií, které se záměrně vyhýbají vegetariánství. Na závěr bych chtěl odkázat na články o českých médiích na stránkách: www.britske-listy.cz a www.osud.cz (sekce Média). René Schwarz UPOZORNĚNÍ Redakce neodpovídá za obsah článků i diskusí, které ne vždy odpovídají stanovisku redakce. Copyright (c) 2000-2006 Vegetarian.cz |