|
Konzumace masa způsobuje rakovinu Mezinárodní vědci zveřejnili výsledky rozsáhlé studie, která zkoumala stravovací zvyky půl milionu lidí. Vyplývá z ní, že konzumace vepřového, hovězího, jehněčího, šunky a slaniny, způsobuje rakovinu tlustého střeva. Ti, kteří jedí dvě porce červeného masa denně, zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o 35 procent ve srovnání s osobami, které jedí jen jednu porci červeného masa týdně. Světová zdravotnická organizace apeluje na veřejnost, aby jedla více ryb a méně masa. Studie organizací Medical Research Council, Cancer Research UK a IARC Světové zdravotnické organizace zkoumala konzumaci potravin u mužů a žen v 10 zemích po dobu 5 let. Zjistila, že konzumace vláknin, tedy zeleniny, ovoce a celozrnných cereálií, snižuje riziko konzumace masa, a že pokud člověk konzumuje alespoň každý druhé den ryby, ochraňuje ho to před rakovinou tlustého střeva. Vysoce riziková skupina obyvatelstva pojídala více než 160 gramů masa denně. Průměrný řízek váží asi 140 gramů a průměrný hamburger asi 100 gramů. Průměrný Brit pojídá asi 93 gramů masa denně, což není důvodem k tomu, aby lidé měnili to, co konzumují. Přitom bylo zjištěno, že riziko, spočívající v konzumaci červeného masa, se snižuje, pokud lidé konzumují hodně vláknin pojídáním zeleniny, ovoce a celozrnných cereálií. Pokud člověk jí alespoň 80 gramů ryb každý druhý den, má to ochranný efekt - snižuje to riziko rakoviny tlustého střeva o 30 procent oproti osobám, které pojídají ryby méně často než jednou týdně. zdroj: Britské listy - deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví |