|
Konopí seté - 2. díl Malý seriál o zajímavé potravině. Poznámka: Tento článek je určený pro poskytnutí informací o konopí setém, jakožto hodnotné potravině. Cílem není propagovat konopí indické (známém jako marihuana) v souvislosti s jeho omamnými účinky! Ještě trošku historie Hned pro začátek je vhodné objasnit, proč se o tak hodnotné potravině, jako je konopné semínko dozvídáme více až v posledních letech. Je to opravdu zarážející, pokud si uvědomíme, že tato potravina svými kvalitami výrazně překonává všechna běžně známá olejnatá semena. Konopí a jeho semínko byl v těchto oblastech dříve hojně používáno, stejně jako len. Naši předkové dávno předtím, než začali chovat dobytek, sbírali olejnatá semena jedli je přímo nebo z nich vařili polévky a kaše. Především to byla známá a oblíbená kaše semencová z konopného semene. A nebylo to jídlo skromné, vařila se s pivem, zlepšovala se ořechy, kořenila bezovým květem i muškátem a sladila se medem. Semencová kaše či polévka byla jídla postní a staří Čechové je jídali po celá staletí. Během minulého století po 2. světové válce však bylo konopí vytlačeno v zájmu moderních surovin a zčásti podlehlo také svojí "marihuanové image". (viz první díl článku). Je proto nutné zdůraznit, že pro potravinářské a průmyslové účely se dnes používá výhradně konopí seté, se zanedbatelným obsahem omamných látek (v souladu s normami EU). Konopí se vrací! O pozvolný návrat konopí se zasloužil současný trend zdravé výživy a hledání nových ekologických průmyslových surovin. Stejně jako ostatní trendy v této oblasti, také návrat konopí nastal v USA, nebo spíše v Kanadě, která je velkou základnou pěstování lnu a konopí. Pěstitelé tam hrdě označují semínko jako "nejvýživnější potravinu planety". Když prozkoumáme jeho složení a nutriční hodnoty tak jim můžeme dát za pravdu. Nutriční hodnoty Konopné semínko je tvořeno průměrně ze 25% proteiny, 31% tuky a 34% uhlohydráty. Obsahuje všech 20 známých aminokyselin včetně 9 esenciálních, které lidské tělo neumí syntetizovat. Přibližně 65% proteinů v semínku je ve formě globulárního edestinu, což je velmi lehce stravitelná forma a vyskytuje se pouze v konopí. Zbytek obsahu proteinů tvoří albumin - tedy výživný protein identický s vaječným bílkem. Konopné semeno navíc postrádá inhibitory trypsinu a oligosacharidy. Ty jsou obsaženy například v sóji, ztěžují trávení a způsobují plynatost. Z tohoto pohledu je konopné semínko ideální náhradou masa. Významný je dále obsah esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Ty jsou nezbytné - esenciální pro lidský organismus který si je neumí syntetizovat. Jejich poměr v semínku je 3 : 1, což je poměr dokonale vyhovující našemu organismu. Nechybí ani kyselina gama linolenová a olejová - omega 9 se silnými protizánětlivými účinky. Semínka jsou dále mimořádně bohatá na minerály, jichž obsahují překvapivě širokou škálu včetně iodu, chromu, stříbra a lithia. Zastoupené jsou i hodnotné látky chlorofyl a lecitin. V další části uvedeme: Konopné semínko v praxi připravil: Karel Hrdlička |