Školní obědy budou zdravější
Méně masa, tuků a cukrů, více zeleniny. Dětská strava "zezelená"
Praha - Děti budou obědvat méně masa, tuků a cukrů. Dnes v Česku jedí až
třikrát víc bílkovin (nejčastěji v mase) než žáci v mnoha jiných evropských
zemích.
Změnu v jídelníčku přinesou nové stravovací normy, které chce ještě tento
rok představit Evropská unie. Pravidla pro školní jídelny se budou měnit
proto, že děti dnes mají méně pohybu než dříve a stále častěji je trápí
obezita.
Novinky chystá i ministerstvo školství. Chce, aby jídelny kromě obvyklých
obědů nabídly dětem i ultra zdravou, dietní nebo vegetariánskou alternativu.
"Rozhodně nechceme nařizovat dětem, co mají jíst, nebo snad zakazovat maso
ve školách," říká poradce ministryně školství David Bartůšek. "Ale ti, kteří
mají zájem, by měli mít možnost najíst se zdravě a bez energie navíc,"
vysvětlil MF DNES.
Příští týden chce projednat svou vizi s hlavním hygienikem Michaelem Vítem.
Přál by si, aby se první školy mohly do programu zapojit už příští rok.
Bartůšek věří, že zdravější oběd si časem začnou vybírat i děti, které jsou
zvyklé jíst "konvenčně".
"Už teď vaří mnohé jídelny nápaditě, ale ruce jim svazují právě ty zastaralé
normy," říká Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.
Školní obědy budou brzy zdravější
Školní jídelny (alespoň některé) by měly dětem umožnit vybrat si mezi běžnou
a zdravější variantou.
"Nechceme nikoho nutit. Ani děti, ani jídelny. Pokus zavést radikální změnu
ve školním stravování plošně v Anglii totálně zkrachoval," říká David
Bartůšek. Anglickou "tváří" zdravého vaření pro děti se stal populární
kuchař Jamie Oliver. Děti ho "vypískaly", zakazoval jim totiž chipsy. "Není
možné násilně zavádět něco, nač společnost není připravená," dodává
Bartůšek.
"Přece se nebudeme jako blázni vracet zpátky a brát lidem svobodu výběru.
Lidé jsou sami odpovědní za zdraví své a svých dětí. Ale kdo tu zdravou
alternativu chce, měl by mít možnost ji dostat," vysvětluje. Chtěl by však
"zdravý" výběr v jídelně podpořit bonusy. Mohl by být například levnější
oběd. "To by mohlo přilákat rodiče, kteří jsou zvyklí v supermarketu sáhnout
po levnějším zboží," míní Bartůšek.
Školy loví "bobříky"
Rozdíl by doplatil nejspíš stát. "Myslím, že by to bylo možné v rámci
preventivních programů. Strava má vliv na zdraví člověka. Přibývá obezity a
civilizačních chorob. Státu by se to v dlouhodobějším horizontu určitě
vyplatilo," míní Bartůšek. "Důsledky změny se neprojeví během politické
čtyřletky, ale v horizontu desítky let. Já za to dám klidně i hlavu na
špalek," tvrdí.
Pro školy by nebylo vaření druhého, "zeleného" jídla povinné. "Když se
zapojí deset procent škol, bude to dobré," říká Bartůšek. Školy by mohly
získat certifikát "zdravé jídelny". Některé školy už teď sbírají "bobříky" -
ocenění a certifikáty, které ukazují, v čem jsou lepší nebo jiné než
ostatní. "Vzniká tady jakýsi trh škol, hodně rodičů už nevybírá školu podle
místa bydliště, ale podle jiných kvalit. Jednou z nich by mohla být zdravá
jídelna," myslí si poradce ministryně.
V Bartůškově vizi by mohl být rozjezd takové zdravé stravy ve školách
financován z evropských fondů. Školy, které by měly zájem, by si objednaly
školení. Z grantu Evropské unie by se podle Bartůška zaplatili například
odborníci, kteří budou vyučovat kuchařky.
Zdroj: MF Dnes
|