Dietní protein z různých zdrojů může mít rozdílné efekty na kosti. Průzkumy z Kalifornské univerzity v San Franciscu pozorovali 1 035 žen starších 65 let. Příjem proteinu se řídil podle toho co ženy jedly v uplynulém roce a také měření jejich hustoty minerálů. Ženám, jejichž jídelníček obsahoval větší podíl příjmu živočišného proteinu nad rostlinným, se snížila pevnost kostí více než ženám, které měly větší příjem rostlinného proteinu.
Větší ztráta pevnosti kostí zvyšuje počet zlomenin a osteoporosy. Nicméně se neprokázala souvislost mezi množstvím živočišný proteinu a hustotou kostí. Ženy s větším příjmem živočišného proteinu měly téměř třikrát více zlomenin kyčlí než ženy s rostlinným proteinem. Zatímco dostatečný příjem proteinu je důležitý pro zdravou stavbu kostí, více zdrojů proteinu ze zeleniny a ovoce oproti masu se jeví důležitější pro starší ženy.