Zpět na literaturu |
Živočišné bílkoviny způsobují osteoporozu Vybráno z odborné literatury. Starší ženy, které přijímají většinu bílkovin z živočišných produktů mají mnohem větší riziko ztráty kostní hmoty a následných zlomenin krčku kyčelního kloubu než ženy, které konzumují převážně rostlinné bílkoviny. Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition zkoumala 1 035 žen podle jejich stravovacích zvyklostí. Hodnotil se příjem bílkovin, draslíku, sodíku a dalších živin. Ženy, které konzumovaly velké množství živočišných bílkovin měly třikrát vyšší ztrátu kostní hmoty než ženy, které konzumovaly převážně rostliné bílkoviny. Živočišné produkty zahlcují lidský organismus kyselinami, které pocházejí z některých aminokyselin živočišných bílkovin. Aby tělo vyrovnalo tuto kyselost, používá vápník z kostí a tím je oslabuje. Vegetariánská strava chrání před osteoporozou dvěma způsoby: jednak přivádí do těla méně kyselin a obsahuje více látek, které kyseliny neutralizují. Zdroj: Sellmeyer, Stone, Sebastian, Cummings: A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. American Journal of Clinical Nutrition 2001, 73, 5-6. |