receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Zpět na literaturu

Jak péci cukroví, pečivo a moučníky

Receptář je plodem kulinářské virtuozity Ing. Elišky Škvařilové a paní Jiřiny Borkové. Nová kvalita, kterou obě autorky přinášejí spočívá v umění "ozdravit" cukroví a moučníky bez újmy na jejich chutnosti. Kniha obsahuje 108 takovýchto receptů, z nich většina má i svoji bezvaječnou variantu. Pro srovnání uvádějí autorky i klasický recept z nějž čerpaly. I pro velmi zkušené kuchařky je inspirující možnost srovnání klasického receptu s receptem, ve kterém jsou použity pro ně dosud neznáme a přitom zdravější suroviny, tak jak jí přináší tato kniha. Podrobné pokyny v úvodu ke každemu druhu těsta vychází z mnohaleté pedagogické praxe ing.Elišky Škvařilové. Díky jim i úplný začátečník již napoprvé dosáhne dobrých výsledků.

Pár slov o autorkách.

Ing. Eliška Škvařilová je absolventka VUT, obor pozemní stavitelství, matka pěti dětí, vegetariánka. Profesí je matka v domácnosti a spolupracovník vývoje Klaso sortimentu. Jejím koníčkem je waldorfská pedagogika a vzdělávání v oblasti zdravé výživy. Je spoluautorka a lektorka rekvalifikačního kurzu pro obor kuchař - prodavač se zaměřením na lakto-ovo-vegetariánskou stravu. Přednášky a kurzy pořádá spolu se svým manželem již od roku 1984. V gastronomii je jejím cílem zavést do naší současné kuchyně zapomenutá tradiční česká a moravská zeleninová a luštěninová jídla. Je autorkou několika kuchařek a norem bezmasých jídel pro mateřské školy, v nichž se promítá její pedagogický přístup, který pomáhá začátečníkům orientovat se v problematice zdravé výživy a dělat první kroky na cestě ke zdravému životnímu stylu.

Paní Jiřina Borková se narodila v roce 1930. Je absolventkou obchodní akademie. Vždy ráda vařila a její moučníky byly vyhlášené. Když se před patnácti lety na kurzech zdravé výživy manželů Škvařilových seznámila se zdravou výživou, nechtěla zklamat očekávání dokonalého gastronomického zážitku svých přátel a rodiny. Dokázala díky svému kuchařskému umění být stejně úspěšná, i když snížila množství cukru, tuku a použila celozrnnou mouku. Tato knížka obsahuje její nejúspěšnější recepty, které zpracovala s precizností jí vlastní.