Reportáž Kuchař 1/2 lékař Další foto |
Vyhodnocení dotazníků účastníků odborného semináře: " Příprava jídel racionálních a vegetariálních" Ve dnech 19. a 20. září 2000 se uskutečnil v SOŠ a SOU Kroměříž odborný seminář, s výše uvedenou tématikou. Ze 32 hotelových škol ČR se zúčastnilo 12 škol o celkovém počtu 34 pedagogických pracovníků. Jednotliví účastníci byli požádáni o vyplnění dotazníků hodnotící vlastní seminář, jeho náplň, možnosti zavedení přednášené problematiky do vyučování a uvozující další směry a náměty. Sumarizace odpovědí deseti škol, vypovídá o následujících faktech: Všichni účastníci se shodli, že seminář sehrál důležitou roli a poskytl důležité informace o vegetariánské a odlehčené stravě a prohloubil dovednosti a znalosti z této kulinářské oblasti. Dvě třetiny účastníků měli již před seminářem zkušenosti se surovinami, výrobky a přípravou vegetariánské a odlehčené stravy. Sedm z deseti účastníků si vyzkoušelo po semináři získané poznatky na svých školách. Mezi účastníky byl zájem o následující produkty: KLASO 3x, ROBI 4x, výrobky fa MATYSKA a fa SUNFOOD, ale také o úpravu a zpracování těchto produktů. Vysoce byla hodnocena prezentace fa VITANA. Devět z deseti účastníků věří, že tato strava má své místo v našem jídelníčku a může ovlivnit náš zdravotní stav. O nutnosti změnit životní styl směrem k vegetariánství je přesvědčeno šest účastníků, čtyři nesouhlasí s tímto názorem. Při ekonomickém hodnocení je konstatována vyšší pořizovací cena vegetariánských produktu. Na straně druhé je pozitivně hodnocena úspora času a energií při úpravě těchto pokrmů. Na dotaz, zda budou poznatky ze semináře uplatněny v učebních osnovách zúčastněných škol odpovědělo sedm ano, dva ne a jeden částečně. Všichni účastníci se shodli na pokračování odborných seminářů se zaměřením na : · Stravování těžce pracujících osob · Stravování dětí a dospívající mládeže · Zaměřit se na jednotlivé směry alternativního stravování · Moderní příprava pokrmů na talíře · Ekologie a vliv stravování na dlouhověkost · Biocydy a ekopotraviny · Speciality vegetariánské a odlehčené stravy · Věnovat větší časový prostor pro praktické ukázky teplé a studené kuchyně · Konkrétní příklady chorob způsobené nesprávnou výživou · Základní cenové kalkulace hotových veg. Produktů · Poznatky pro pořadatele: Dát větší prostor diskusi u "kulatého stolu", vytvořit ještě komornější "domácí" prostředí, delší trvání semináře, poskytnout více informací o makrobiotice, zajistit zaslání receptů účastníkům a publikovat informaci ze semináře formou metodických materiálů pro učitele, charakterizovat stručně 14 odnoží vegetariánství. Pozvat na seminář i vedoucí školních jídelen. Závěrem můžeme konstatovat, že seminář splnil svůj cíl a měl velmi dobrou odezvu u pracovníků hotelových škol ČR. Nastínil témata dalších seminářů a potvrdil nutnost jejich pokračování, vytvořil i nové mezilidské vztahy. Dal podnět k zamyšlení Asociaci ředitelů hotelových škol k zvýšení účasti jednotlivých škol na těchto odborných akcích. Kroměříž 20.listopad 2000 Zpracoval: Vojtěch Forman Ing. Petr Hajný Ředitel SOŠ a SOU Kroměříž |