|
|
|
Jídlo škodící zdraví
Diskusní pořad, kde se setkávají zástupci laické i odborné veřejnosti různých názorů
Máte slovo s Michaelou Jílkovou dnes ve čtvrtek 12.1.2017
ve 21:10 hod na ČT1
na téma: Jídlo škodící zdraví
Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o jídle, které škodí našemu zdraví.
Diskutovat budou:
Petr Tláskal – předseda Společnosti pro výživu,
Jana Dostálová – Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT,
Miroslava Navrátilová – interní ambulance pro poruchy metabolismu a výživy, Psychiatrická klinika FN Brno,
Eliška Selinger – Česká veganská společnost,
Milan Calábek – Univerzita nové doby,
Jaroslav Škvařil – Česká společnost pro výživu a vegetariánství
Jana Kratochvílová – veganka a zpěvačka
a další...
Že je výživa velmi podstatným faktorem pro naše zdraví a správné fungování našeho těla nikoho nepřekvapí. Sestavení našeho jídelníčku ale spíše podléhá našim chutím a rodinným zvyklostem, než tomu, co je pro nás zdravé. To vše ještě spojeno se zavedenými estetickými normami.
Právě ty nám velmi často dělají vrásky na čele a jsou nejčastějším důvodem pro nejrůznější diety a změny ve stravování. Dozvídáme se, že nám některé potraviny škodí a je nám doporučováno je nejíst, abychom si udrželi dobré zdraví a vitalitu a naopak nabízeno, co nám zdraví a krásu jistojistě zaručí.
Objevují se také ale informace o tom, že alternativní způsoby stravování přinášejí větší psychickou vyrovnanost, více energie, nebo že se lidem povedlo nejen redukovat váhu, ale překonat zdravotní potíže.
Co je tedy správné a čeho se vyvarovat? Jsou uzeniny, maso, lepek a mléko nezdravé? Poškozují brambory srdce? Je cukr rakovinotvorný a sůl zabiják?
Je nejlepší být všežravcem nebo vegetariánem, veganem, vitariánem, makrobiotikem, paleo – strávníkem a nadobro některé potraviny vyřadit z jídelníčku? Na jakou stravu je vlastně uzpůsobené lidské tělo? Nebo se má jíst vše, na co má člověk chuť?
ČT
| | |