receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz





Sýry vhodné pro vegetariány

Některé sýry se vyrábí s použitím živočišného syřidla (která se získávají z částí zvířecích těl), čili nejsou vegetariánské. Pro ty kdo netuší, že sýry nemusí být vegetariánské to může být překvapení.

Je to překvapení i pro naši redakci. Naše čtenářka Andrea obvolala několik firem, mlékáren a výroben sýrů a pozjišťovala, které nejznámější mlékárny vyrábí sýry bez živočišných syřidel.

Nechtěla si tyto informace nechávat pro sebe a chtěla je zveřejnit, aby se o tom dozvědělo co nejvíce vegetariánů a dali si na to pozor.

Vzkaz od Andrey.

Chtěla bych čtenáře upozornit, že pokud narazí na sýrový výrobek, který nemám ve svých materiálech uvedený (jiný druh sýru, jiná značka, jiný výrobce), - mám uvedené pouze nejvýznamější a nejvíce prodávané výrobky a výrobce, měli by si pro jistotu výrobek ověřit.

Snažila jsem se pozjišťovat všechny sýrové produkty, je ale možné, že nějaká méně známá výrobna v mých materiálech uvedena není - nějaké soukromé máloznámé malé výrobny.

                      
                  

Například. Hermelín Sedlčanský je s použitím živočišného syřidla, stejně tak všechny plísňové sýry a výrobky typu Sedlčanský od Povltavských mlékáren. Naopak Král sýrů ORIGINAL je bez živočišných syřidel - ovšem pouze ORIGINAL, nikoli už speciality Krále sýrů.

P.S. Při výrobě přírodních sýrů se typ syřidla, dle platných legislativních předpisů nemusí uvádět na obalu. Asi by to chtělo změnu.

pro Vegetarian.cz 2018. Andrea P.