Poznámka redakce: K uveřejnění tohoto článku nás přiměla vlastní zkušenost a vaše dotazy. Před uveřejnění letní akce Grilujeme s Vegetarian.cz máme pro vás zdravé uzení.
Tato otázka vás jistě napadne při pohledu do chladicího boxu s nápisem Zdravá výživa, kde vedle sebe leží salámy, párky, klobása i tlačenka. Pokud se vám dostane do ruky výrobek Salve Natura, nemusíte se o své zdraví obávat. Bližší pohled na složení vám brzy prozradí, že se jedná o bezmasé uzeniny, které jsou vhodné dokonce i pro vegany. Znamená to, že žádná z přísad není živočišného původu.
Někteří z vás možná namítnou, že salámy jsou uzené a to není zrovna technologie opěvovaná odborníky na zdravou výživu. Salve Natura ovšem myslela i na tento aspekt. Při výrobě totiž používá proces tzv. zdravého uzení, neboli uzení tekutým kouřem. Nebojte se, není to žádné syntetické aroma, protože takovým se Salve Natura obloukem vyhýbá. Uzení tekutým kouřem je totiž zdravou alternativou ke klasickému uzení.
Technologie uzení tekutým kouřem se poprvé objevila v Kanadě v 60. letech minulého století a je založená na kontrolované pyrolýze nejvybranějších pilin z tvrdého dřeva, především bukového a javorového. Složky kouře jsou absorbovány a kondenzovány ve vodě. Tento kondenzát tekutého kouře se filtruje, zraje a dále zpracovává do podoby více zušlechtěného výrobku tak, aby neobsahoval nežádoucí příměsi pryskyřic, dehtů, ani polycyklické, aromatické uhlovodíky s karcinogenním účinkem.
Takto vyrobený a doslova „vyčištěný kouř“ se do výrobků, tedy salámů, párků, či dokonce vegetariánského steaku, dostane jako aerosol aplikovaný do udicích komor. Na velikosti aerosolových kapiček potom závisí, jaká bude výsledná chuť a barevná intenzita produktu.
Jednatel společnosti Salve Natura Miroslav Kramoliš o uzení tekutým kouřem řekl, „je to nejhygieničtější a nejčistší postup, jak docílit vyrovnané uzené chuti a přitom zaručit zdravý výsledný produkt a zároveň snížit ekologickou zátěž výroby.“
Uzení tekutým kouřem totiž myslí i na naše životní prostředí. Při takovém zpracování potravin totiž nevzniká žádný odpad, který by obsahoval dehtovité látky a popel, jak je tomu u běžného uzení. Při čištění výrobního zařízení je navíc minimální spotřeba čisticích prostředků.
Uzení tekutým kouřem zaručuje jednotnou barvu a vyrovnanou lahodnou chuť, která přijde vhod i chuťovým pohárkům skalních příznivců klasického uzení. A v případě bezmasých uzenin z dílny Salve Natura je také zárukou, že jsme udělali něco pro naše zdraví.