receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Tykev špagetová

Tato tykev patřící ke skupině tykví velkoplodých (Cucurbita maxima) je nejmladším typem tykve. Byla vyšlechtěna v Japonsku a u nás je známa asi deset let.

Tykev špagetová je jednoletá rostlina, která vytváří šlahouny. Rychle roste a brzy plodí, takže se dá pěstovat i v méně příznivých klimatických podmínkách. Vytváří bělavé válcovité plody. Na rozdíl od zeleninových typů se nesklízí předčasně, ale až má bělavou barvu slupky.

Jako všechny tykve má nízkou energetickou hodnotu, méně vitamínů, ale dost minerálních látek. Hojnost draslíku působí na vyplavování soli z těla. Konzumace tykví podporuje činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Jsou vhodné pro diabetiky, při ateroskleróze, při obezitě, revmatismu, dně, zácpách apod.

Špagetovou tykev upravujeme výhradně vařením. Vaříme ji vcelku s mělce, na několika místech naříznutou pokožkou, v osolené vodě asi 30 minut. Pak ji vyjmeme, rozpůlíme a vidličkou vyškrabeme dužninu, která se rozpadá na vlákna podobná špagetám. Pojídáme ji omaštěnou máslem, posypanou strouhaným sýrem nebo Nivou, popř. Smaženou strouhankou nebo opraženým sezamovým semínkem. Vhodná je i kombinace strouhanky a mletých či sekaných vlašských ořechů. Lze z ní připravovat polévky nebo upravovat jako špagety s kečupem, bazalkou, česnekem apod.