Zpět |
Špenát Což takhle dát si špenát? Proč ne, prospívá zdraví. Je znám už od desátého století, kdy ho do Evropy přinesli Arabové ze Zakavkazí. Rozšířil se koncem 16. Století po celé Evropě a byl už tehdy značně oblíben. Špenát setý (Spinacea oleracea) dnes málokdo pěstuje na zahrádce, i když čerstvé listy mají lepší chuť. Je ale běžně po ruce jako mražený špenátový protlak. Čerstvý špenát má 2x více vitaminu C než citrony, mnoho karotenu, vitaminu E, vitaminu K a PP, také vitamínů skupiny B. Ve starších listech obsahuje také hořčík, sodík, fosfor, železo, jód, měď, křemík. Saponiny v něm obsažené podporují trávení. Má silný močopudný účinek, prospívá krevnímu oběhu, slouží dobře štítné žláze, nemocným žlučníkem. Ale nejíme ho obrovské porce a ne příliš často. Zvláště lidé s trudovitostí a močovými kameny. A doplňujeme mlékem, sýrem. Nikdy ho znovu neohříváme, tvoří se dusitany škodící zdraví. Přesto je špenát velice cenná zelenina, dá se konzumovat čerstvý v salátech nebo tepelně upravený v polévkách,příloháchm náplních moučníků, zapékat s brambory nebo těstovinami. Co takhle závin plněný špenátem? Udusíme balíček mražeého špenátu na cibuli s olejem (2 lžíce), stroužkem česneku, okořeníme muškátovým oříškem a zahustíme maizenou. Osolíme, přidáme 2 lžíce sekaných ořechů, promícháme, stáhneme zohně. Do špenátu zamícháme asi 100 g strouhaného sýra. Necháme vychladnout a plníme rozválené lístkové těsto jako štrůdl. Svineme,posypeme grilovacím kořením a trochou sezamového semínka a upečeme. Chutná teplý i studený. |