Zpět |
Sójové klíčky V poslední době se stále více objevují naklíčené luštěniny a obiloviny v obchodech. Používání sójových klíčků je v Číně známo tisíce let. Dokonce i Amerika používala naklíčená semena v předkolumbovské době. V Evropě v 18. Století byla užívána proti skorbutu při dlouhé mořeplavbě. Proč? V naklíčeném semeni totiž rapidně stoupá obsah vitamínů a enzymů, mění se skladba sacaridů na lehce stravitelné a probíhají další prospěšné chemické změny. Sója luštinatá (Glycine max) má vysoký obsah bílkovin (35 - 50%), tuků s cennými mastnými kyselinami (20%), asi 24% sacharidů. Vysoký je podíl provitaminu A, vitamínů Bl, B2, B12, niacinu, vitaminu E, K, biotinu. Z minerálních látek vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra, železo, měď, mangan, dále cholin, saponiny. Naklíčením roste obsah vitamínů mnohonásobně. L lžíce 3 - 4 denních klíčků má 100 mg vitaminu C a ze šálku sóji získáme 4 - 5 šálků klíčků. Můžeme nakličovat i doma. Namočíme do nadbytku vlažné vody na 12 hodin. Pak vodu slijeme a semena dáme mezi 2 vrstvy nasáklé buničité vaty. Denně je promýváme vlhčíme. Za 3 - 6 dní sklízíme. Pak obsah vitaminu C klesá. Sójové výrobky, klíčky, jsou prospěšné revmatikům, při artrózách, diabetikům, alergikům. Posilují nervový systém a krevní oběh. Sójových klíčků nepojídáme mnoho, spíše l - 2 lžíce denně a často. Sója obsahuje totiž přes všechny prospěšné složky jednu diskutabilní - rostlinné hormony fytoestrogeny, které snižují plodnost u mužů. Sójové klíčky používáme do čínských pokrmů, salátů spolu s ovocem. Jednoduchá je příprava na grilovaném chlebu: Sójové klíčky dáme okapat, čestvé opečeme na oleji, Chléb potřeme máslem, utřeným česnekem, položíme lžíci klíčků, posolíme, opepříme, položíme plátek sójového salámu tofu, petrželku nebo řeřichu. Na to plátek sýra a trochu sezamových semen. Prudce grilujeme, až se sýr roztaví a sezam opraží. |