Zpět |
Šalotka (cibule) Mnohdy o ní čítáme ve francouzských a také ve staročeských předpisech. U nás se jí říká také množilka. Patří do labužnické kuchyně. Proti cibuli kuchyňské má více silice, vitamínů i cukrů (jednoduchých), také více vody. Má asi 13 - 15 mg vitamínu C ve 100 g. Je velmi bohatá draslíkem, železem, manganem, zinkem,kobaltem. Obsahuje také vápník, fosfor, hořčík, málo sodíku, dále síru, křemík, selen, jˇod. Další látky jsou silice s protibakteriálním účinkem aj. Její složky zlepšují trávení, snižují obsah cukru v krvi, působí proti hypertenzi, ateroskleróze. Je vhodná svým obsahem pektinů a slizů při bronchitidách. Je močopudná. Není vhodná při onemocnění vředovou chorobou. Šalotka je lahůdková cibule. Hojně se užívá ve studené kuchyni, k nakládání, při pečení. Chutný je sýr tofu na šalotkách, kořeněný zeleným pepřem a rozmarýnou. Porce osolíme, opečeme na 3 lžících tuku, přidáme 500 g šalotek hrubě pokrájených, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Zpěníme do sklovita, podlijeme, posypeme lžící zeleného pepře a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme lžičku podrcené rozmarýny. Když je sýr měkký, vyjmeme ho, šťávu zaprášíme lžící mouky, přilijeme trochu vody a povaříme. Podáváme s brambory, těstovinami, rýží apod. |