receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Salát listový

Salát listový (Lactuca sativa, var. crispa), který se v posledních letech začíná pěstovat i u nás. Byl znám již ve starověké Persi, od 6. Století byl pěstován v Řecku, později v Římě.

Tento salát nevytváří hlávku, ale volné, velmi jemné zkadeřené listy rozmanitě zbarvené - zelené, žluté nebo červenohnědé barvy. Známe dva typy - k česání - tam se odtrhují listy jednotlivě zespodu na košťálu nebo salát k řezu, kdy se odřezává růžice 2 - 3 cm nad zemí a košťál znovu obrůstá. Salát listový se rychle vyvíjí a dá se sklízet za 4 - 6 týdnů po výsevu. Užíváme jej pouze čerstvý, je jemný, chutný - do salátů nebo jako ozdobu pokrmů. Svým zbarvením a zkadeřením je velmi dekorativní.