Zpět |
Salát chřestový Chřestový salát je vzácně pěstovaný typ salátu (Lactusa sativa var, antustana). Vytváří křehké ztloustlé košťály s úzkými zašpičatělými listy. Konzumní částí jsou právě ony křehké košťály sklízené před květem, později hrubnou. Pro trh se zbavují listů a prodávají se svázané ve svazcích jako chřest. Chřestový salát je málo rozšířený, u nás jen výzkumně pěstovaný. Větší rozšíření má v Orientu, Číně, ale i v Polsku, Španělsku a USA. Může být použit za syrova, nakrájený na tenké plátky, nebo vařený i dušený jako chřest. Obsahuje o něco více mléčné šťávy než listové saláty, proto také jeho léčebný - bolest tišící, uklidňující účinek je vyšší. Pěstuje se pro pozdně letní a podzimní sklizeň. Pokud vyzkoušíte pěstování tohoto neobvyklého, zajímavého i chutného salátu, doporučujeme ho upravit na smetaně s karí. 6 - 8 lodyh očistíme a nakrájíme na kolečka. Spaříme vroucí vodou a okapané dáme spolu s cibulí drobně nakrájenou na lžíci másla. Zpěníme, zaprášíme dvěma lžícemi polohrubé mouky a zalijeme asi 2 dl zbylého vývaru ze salátu. Osolíme, přidáme kolečka salátu, l/2 lžičky karí, smetanu a povaříme. Ochutíme lžičkou sójové omáčky a posypeme petrželkou. Je to vhodná příloha k bramborům. |