Zpět |
Řeřicha zahradní Opět jedno zelené koření či naťová zelenina, která zvýší biologickou hodnotu i chuť pokrmů v zimním období. Na trzích v Dánsku, Holandsku i jinde lze koupit krabičku s klíčními rostlinkami čerstvé řeřichy. U nás si ji můžeme za týden vypěstovat v teple a na světle třeba v kuchyni. Stačí obalový tácek od zeleniny, do nějž rozprostřeme vatu, navlhčíme vlažnou vodou a hustě osejeme semínky řeřichy (dají se koupit v semenářství). Opatrně zaléváme a za týden odstřihujeme malé rostlinky s příjemně štiplavou ředkvičkovou chutí. Má až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid aj. Zvláště v zimě a předjaří příznivě ovlivňuje metabolismus člověka, zlepšuje zažívání. Řeřichu zahradní (Lepidium sativum) používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, na tvarohové pomazánky, do omelet, do bramborových a zeleninových salátů, do studených majonézových omáček, do bílého jogurtu, ke zdobení ve studené kuchyni. Louis Armstrong měl rád velký sendvič s řeřichou. Malou bagetu podélně rozpůlíme, potřeme máslem, posypeme řeřichou, poklademe plátky pekingského zelí, lehce přetřeme sójovou majonézou, vložíme listy salátu a opět přetřeme majonézou poklademe kolečky rajčat, přimázneme majonézou, přitlačíme plátky okurky, přetřeme hořčicí a přiklopíme vrchní půlkou bagety. |