Zpět |
Růžičková kapusta Nejmladším druhem košťálové zeleniny je růžičková kapusta. V prvních písemných záznamech z konce 16. Století se o ní píše jako o "vzácném, nepotřebném druhu zelí s mnoha malými hlávkami". V 17. Století už začal v Belgii její intenzívní rozvoj. Dnes je to zelenina světová, nejvíce rozšířená v západní Evropě, USA, ale i ve střední Evropě. Růžičková kapusta (Brassica oleracea, var. gemmifera) je velice chladuvzdorná zelenina. Má vysoký obsah vitaminu C - až 120 mg ve 100 g, mnoho karotenu, vitamín E. Obsahuje vitamín Bl, B2, B , kyselinu nikotinovou, listovou. Má také mnoho bílkovin s cennými nenahraditelnými aminokyselinami. Je bohatá methioninem s léčivým vlivem při vředové chorobě. Z minerálních látek má mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, síry. Ale i mnoho mikroelementů (bór, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, stříbro, chróm, fluór, zinek aj. Růžičková kapusta ve svém komplexu složení působí protiskleroticky, bakteriostaticky. Růžičková kapusta je důležitou zeleninou pro mrazírenský průmysl. Připravujeme z ní bílé polévky, přílohy k rýži, do čínských pokrmů, k sójovému masu, ale i k přípravě salátu z vařených kapustiček, lze ji Zapékat i vařenou smažit. Zapečená růžičková kapusta se připravuje asi z 20 - 30 ovařených růžiček, které uložíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme l - 2 lžícemi strouhanky, pokapeme zakysanou smetanou a zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, nakonec zalijeme 2 dl mléka, vodou s maizenou, ochutíme solí, špetkou mletého muškátového oříšku a zapečeme v troubě. Můžeme přidat i 100 g sójového sýru tempeh nebo rostlinného masa Robi. |