Zpět |
Polníček - kozlíček
Škoda, že se na našem trhu neobjevuje tahle skromná a snadno pěstovatelná salátová zelenina. Dánové, Němci, Belgičané, Holanďané a další národnosti si více cení této drobné salátoviny pozdního podzimu a časného jara. Polníček - kozlíček polní (Valerianella locusta) je naší úvodní mrazuodolnou bylinou. Šlechtěné formy se objevily už koncem 16. Století v Německu. Měla by se pěstovat na zahrádkách častěji. Má totiž až 50 mg vitaminu C ve 100 g (l,5 x více než citrony), hojně provitaminu A, vitamin E, kyselinu listovou, rutin proti křehkosti cév, B vitaminy a další. Nejvíce z minerálních látek obsahuje draslíku, fosforu a vápníku, také hořčík, železo, sodík aj. Působí dobře na ledviny a uklidňuje nervový systém. V kuchyni se používá hlavně čerstvý do salátů - do jednoduchého bramborového salátu z půl kg vařených brambor nakrájených na plátky a promíchaných s kolečky z l - 2 cibulí. To přelijeme l/8 l horkého zeleninového vývaru se 2 lžícemi octa (citronové šťávy), osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Pak promícháme se 4 lžícemi oleje a vmícháme misku hrubě nakrájeného polníčku. Polníček můžeme míchat s hlávkovým salátem, ovocem, okurkou a jinou zeleninou. Dá se také připravovat jako špenát. |