receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Mangold

Mangold, také cvikla (Beta vulgaris, var. cicla) je blízký příbuzný salátové řepy cukrovky. Jedlou částí jsou ovšem listy, bulvu nevytváří. Je to rostlina pocházející z východního Středomoří, známá už za antiky a ještě dříve.

Je to typická listová zelenina Dalmacie, rozšířená i v západní Evropě a Severní Americe. Používá se jako špenát, řapíky jako chřest. Vytváří listové typy s úzkými řapíky a řapíkové typy s řapíky i 5 cm širokými. Řapíky jsou bělavé nebo červené, listy tmavě nebo světle zelené, případně i červené. Je to rostlina, která by neměla chybět na zahrádce, listy lze postupně sklízet po dlouhou dobu. Dají se z kořenů přirychlovat. Jsou chutné,lehce nasládlé, se slabou řepnou příchutí. Tu jim dodává betain, účinný spolu s dalšími složkami proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci.

Mangold je zdraví prospěšnější než špenát. Hodí se pro redukční dietu. Neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Je v něm velké množství draslíku, dále vápník, ale i sodík, fosfor, železo, měď, zinek a další prvky. Součástí jsou vitaminy - asi 40 mg vitaminu C ve 100 g (jako pomeranče), provitamin A, niacin, vitaminy skupiny B a bioflavonoidy, kyselina listová aj. Má mírně projímavý účinek.

Mangold můžeme jíst syrový (jen listové čepele) jako součást salátů nebo tepelně upravený jako špenát a v jiných pokrmech. Z mangoldu připravujeme polévky, nádivky do slaných závinů a koláčů, palačinek, krokety, velmi chutné jsou listy zapečené s brambory a sýrem, závitky a rolky s různou nádivkou, může být součástí indických a čínských pokrmů apod.