Zpět |
Kukuřice cukrová Kukuřice je známa jako plodina asi 2500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, v Peru a Bolívii. Kukuřice cukrová (Zea mays var. saccharata) je mladší, známe ji teprve od 18. Století. Jako zelenina se používají mladá nezralá zrna v mléčně voskové zralosti, tj. Měkká, snadno promáčknutelná nehtem.Kukuřičná zrna se mohou používat i syrová. Zvláště v Americe jsou oblíbena mražená nebo konzervovaná zrna, v posledních letech jsou k dispozici také u nás. Kukuřice cukrová se dá v našich podmínkách pěstovat v teplejších oblastech, v chráněných polohách, na zahrádkách. Má však delší vegetační dobu než ostatní typy, jejichž palice do délky 10 cm se dají také využít jako zelenina. Mladá zrna kukuřice mají téměř 20% sacharidů, dále bílkoviny, tuky. Má poněkud vyšší energetickou hodnotu. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu a vápníku, hořčíku, dále železo, zinek, měď a mangan a nepatrně sodíku. Vitaminy není obzvlášť bohatá, obsahuje asi l2 mg vitaminu C ve 100 g, vitaminy Bl, B2, něco niacinu, některé vitaminy B chybějí. Obsahuje i pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév. V kuchyni se používá hlavně tepelně upravená, ve směsi s hráškem, karotkou, paprikou, fazolkou do polévek, příloh, salátů, zeleninových pokrmů aj. Nabízíme předpis z australské kuchyně na zeleninový salát s brambory. Asi l kg vařených brambor nakrájíme na kostičky, smícháme s šálkem sterilovaného hrášku a l - 2 šálky vařených (sterilovaných) kukuřičných zrn. Přidáme svazek ředkviček pokrájených na plátky, sůl, pepř. Promícháme zálivkou z l/2 šálku bílého jogurtu (zakysané smetany), l/2 šálku sójové majonézy, 2 lžic citrónové šťávy, lžičkou hořčice a l/2 šálku krájené petrželky. Vše promícháme a vychladíme. Australané ještě přidávají lžíci čerstvé sekané máty nebo bazalky. |