Zpět |
Kolokázie jedlá - taro Podivuhodná tropická rostlina, latinsky nazývaná Colocasia esculenta nahrazuje v tropech brambory a špenát. Říká se jí také taro, kulkas, ulaz. Je to áronovitá rostlina příbuzná známé květině kala nebo zmijovci. Pochází pravděpodobně z Barmy a Asamu. Pěstuje se v Číně, Ghaně, Japonsku, Nigérii, v Egyptě a jinde v Africe. Je to velice stará kulturní rostlina a pěstuje se i jako okrasná květina. Vytváří pod zemí hlavní, zpravidla kulovitou hlízu ne nepodobnou celeru s vedlejšími hlízkami, ze kterých se množí. Může vážit až 5 kg. Z hlavní hlízy vyrůstají velké srdčité listy podobné listům kaly. Také podobně kvete. Jedlé jsou hlízy a mladé listy. Dužnina hlízy může být žlutá, načervenalá nebo bílá. Syrové hlízy jsou nepříjemné chuti a mírně jedovaté, ale vařením nebo pečením ztrácejí palčivost i jedovatost, působenou šťavelanem vápenatým. Ten se varem ve vodě ničí. Mají mnoho sacharidů (škrobu) asi 26% a chutí připomínají kaštany. Připravují se pečené s různými omáčkami, obalované, smažené. Z vařených se dá upravit kaše nebo chutný salát s majonézou. Vyrábí se z nich po usušení mouka, škrob. Listy jsou bohaté vitaminem C a upravují se jako špenát. S kolokázií se můžete setkat v jihovýchodní Asii i v Africe. U nás se dá pěstovat ve skleníku nebo jako hrnková květina s pěknými listy. Salát taro si připravíme z oloupané, na kousky pokrájené vařené hlízy (asi 500 g). Vychladlou rozkrájíme na kostičky a promícháme s drobně rozkrájenou cibulí, šálkem sterilovaného hrášku nebo fazolek, šálkem vařené, na kostičky nakrájené mrkve. Osolíme,opepříme nejlépe zeleným pepřem, přidáme půl šálku nakrájené petrželky a pažitky a promícháme se třemi lžícemi majonézy a dvěma lžícemi bílého jogurtu. Podáváme jako předkrm. |