Zpět |
Kardy Je to vzácná, chutná zelenina příbuzná artyčoku (Cynara cardunculus). Pojídají se dlouhé křehké řapíky listů, zbavené čepele. Je to zelenina stará, ze Středomoří. Do Evropy se dostala v 16. Století a je nejvíce pěstována ve Francii, Belgii, Anglii, Španělsku, Itálii i v severní Africe. Vypadá jako obrovský nádherný stříbrný bodlák. Je teplomilná, vytrvalá, ale u nás se dá pěstovat. Buď jako jednoletá, nebo se pokrývá proti mrazu pro příští léta. Kardy je dietetická zelenina pro diabetiky, žlučníkáře, revmatiky. Prospívá i při ateroskleróze. Má cenné obsahové látky: hořčinu cynarin, třísloviny, flavonoidy, inulin, slizy, enzymy. Obsahuje tak mnoho minerálních látek - draslík, vápník, fosfor, hořčík aj., z vitamínů C, karoteny, vitaminy B. Sušené listy (bez řapíku) se používají na léčivé čaje při nemocech žlučníku, zbavují játra jedovatých látek a jsou vhodné pro diabetiky. Z kardů připravujeme jemné bílé polévky, vařené se podávají s máslem, sýrem, opraženým sezamem, strouhankou, mandlemi. Dají se zapékat, dělat z nich omelety, nebo smažit v těstíčku, např. sýrovém. Pokrájené kardy (l kg) (asi 6 cm) uvaříme 10 minut v osolené vodě. Těstíčko připravíme z 250 g hladké mouky, sklenky mléka, trochy sójové mouky, 2 lžic oleje, 3 lžic strouhaného sýra, 2 lžic sekané petrželky a soli. Kardy namáčíme v těstíčku a smažíme v tuku. |