![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Zpět |
![]() |
![]() Kapusta hlávková Hlávková kapusta (Brassica oleracea var. sabauda) je u nás neprávem opomíjená košťálovina. Je známa z antiky, pochází z Apeninského poloostrova a ve střední Evropě je pěstována od 17. Století. Je to plastický druh, který vytváří škálu odrůd od raných přes letní, pozdní, ozimé. Je chladuvzdorná. Slovensky se nazývá kel, kapusta tam znamená zelí.
Připravujeme z ní polévky, zeleninové karbanátky, přílohy, dá se jí nadít "štrůdl" z lístkového těsta. Chutný je kapustový pekáček: Asi 600 g hlávku rozčtvrtíme a ovaříme v osolené vodě. Pekáček vytřeme tukem, poklademe kolečky ze 2 cibulí, na to dáme asi polovinu usekané kapusty, stroužek česneku, posypeme lžičkou saturejky. Na to rozložíme polovinu (z 600 g) koleček vařených brambor, kmín, polovinu z 300 g sýru tofu. Vrstvy zopakujeme, nahoře by měla být kapusta. Zalijeme mlékem s rozšlehanou trochou sójové mouky, osolíme, opepříme a posypeme špetkou chilli. | ![]() | ![]() |