receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Fenykl sladký

Tato lahůdková zelenina (Foeniculum vulgare, var. dulce) pochází z klášterní zahrady dominikánů sv. Galléna v Itálii. Tam vznikla v 9. Století. Dnes se objevuje občas i v našich obchodech. Je to častá zelenina Italů - také se ještě nazývá "florentský fenykl".

Jedlou částí je nadzemní hlíza vytvořená ze zdužnatělých pochev listů. Je to příbuzný fenyklu pěstovaného pro semena. Sladký fenykl se dá pěstovat i u nás. Může se jíst syrový i tepelně upravený. Při nákupu zachováme vnitřní jemnou nať, dbáme na čerstvost, všímáme si zelenavých nebo bělavých pochev, tmavé jsou staré zboží. Fenykl sladký má intenzivní vůni, pocházející od léčivé silice. Má asi 2,5 x více vitaminu C než citrony, mnoho karotenu, vitaminů skupiny B. Má hojně minerálních látek, zvláště draslíku, vápníku, hořčíku, železa aj.

Působí příznivě na trávení, zklidňuje nervový systém. Prospívá nemocným s chorobami močových cest, žlučníku, s cukrovkou, obezitou. Je to dietní zelenina vhodná na přílohy, předkrmy, smažení, zapékání, na saláty, k minutkám apod., podáváme jej vařený s různými omáčkami. Např. rokfórovou: 4 hlízy fenyklu rozkrojíme podélně na čtvrtky a 15 minut vaříme v osolené vodě. Omáčku připravíme z hrnku bešamelové omáčky (jíška z vrchovaté lžíce mouky a másla, provařená s 2 dl mléka), slbě ji osolíme, opepříme, přidáme 50 g strouhaného rokfóru (Nivy), 2 lžíce smetany a už nevaříme. Fenykl přelijeme omáčkou, posypeme krájenými fenyklovými listy.