Zpět |
Endivie - štěrbák Jen zřídkakdy se u nás můžete setkat se štěrbákem zahradním neboli endivií (Cichorium endivia) - jen ve výběrových obchodech. Je to příbuzný čekanky a listy má jako salát. U nás se nerozšířil, ale např. Francie si endivie jinak váží a stejně tak Velká Británie. Rovněž národy jižní Evropy, tam je totiž v oblibě od antiky. Byl považován za léčivou rostlinu k posílení jater, a to dnešní medicína potvrdila. Od 17. Století endivii, zvanou také frisée, milují Francouzi. Pěstují se dvě formy - podzimní kadeřavá mechovitá endivie s jemnými, zkadeřenými listy, často žlutým středem. Zimní endivie, neboli eskariol, má silnější listy, často se svazují, aby se vybělily a zjemněly. Jsou otužilé a sklízejí se o Vánocích. Štěrbák má nízkou energetickou hodnotu, z minerálních látek má nejvíce draslíku. Dále je to vápník, fosfor, sodík, hořčík, železo a další prvky. Z vitamínů má mnoho provitaminu A, vitamin E, vitamin C do 20 mg ve 100 g, vitaminy Bl, B2, B6, dost kyseliny listové aj. Obsahuje léčivou složku - hořčinu intybin podporující trávení a tvorbu žluči. Jinou složkou vhodnou pro diabetiky je inulin. Endivie je nahořklá, a to české chuťové zvyklosti příliš nevyhovuje, i když se dá na to dobře zvyknout. Upravujeme ji začerstva jako salát, drobně nakrájenou třeba s brambory nebo s pomeranči, jablky, kořeníme bazalkou, koprem, yzopem, spolu s ořechy, cibulí, sýrem, paprikou, přeléváme jogurtem, sójovou majonézou. Ale upravuje se i vařená s máslem, plněná, zalitá omáčkami, zapečená atd. Chutný salát lze připravit z l hlávky štěrbáku, 2 plodů paprik, 2 jablek, l pomeranče, 3 rajčat - vše drobně nakrájeno. Zalijeme směsí 3 lžic sójové majonézy a 2 lžic bílého jogurtu se špetkou soli, mletého pepře, mletého zázvoru a cukru a lžící citrónové š´távy. Hodí se k sýrovým kroketám nebo smaženému sýru. |