Zpět |
Chřest Je to lahůdková zelenina, která se stále více začíná pěstovat v západních zemích. Lahůdkou byl i v době antické. Pochází z Orientu. Ve l2. Století byl pěstován v byzantské říši, od l6. Století v Holandsku, Německu, Francii. V Čechách se rozšířil v l7. Století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic. Pak jeho sláva zanikla, přestal se pěstovat. Chřest (Asparagus officinalis) je rostlina náročná na teplo, hluboké půdy. I pěstování není snadné. Je to vytrvalá plodina, vytváří mnoho jemných výhonků, které jsou vyběleny vrstvou půdy. Dnes už byly prošlechtěny také odrůdy, které se nemusí bělit a yůstávají jemné - zelený chřest. Ten má vyšší biologickou hodnotu. Bělený chřest má asi 20 mg vitaminu C ve l00 g (zelený 2 x více, také dvojnásobek provitaminu A). Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou aj. Obsahuje cenné minerální látky - draslík, fosfor, vápník a hořčík, také železo, jód, zinek, sodík. Působí jako diuretikum. Je lehce stravitelný. Na trhu se nachází čerstvý brzy zjara, nebo sterilovaný po celý rok. Připravují se z něj polévky, saláty, je součástí studené kuchyně. Nejčastěji se podává vařený, politý máslem a sypaný strouhaným sýrem. |