Zpět |
Česnekové stvoly Česnek kuchyňský (Allium sativum) je stará kulturní rostlina, která byla známa v starověkém Egyptě, v Číně, u antických národů. Dodnes planě roste v Íránu a v Afghánistánu. U česneku známe typy modré a bílé, paličáky, které vytvářejí květní osu s pacibulkami a nepaličáky, které nekvetou a osu nevytvářejí. A právě onen květní stvol u česneku paličáku je cennou zeleninou, stále více ve světě využívanou. A u nás se často odhazuje jako odpad. Přitom mladé, dosud spirálovitě stočené květní stvoly s nevyvinutými pacibulkami jsou značně biologicky cenné. Obsahují česnekovou silici, bílkoviny, sacharidy, pektin, 55 - 140 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminy skupiny B, PP faktor aj., dále minerální látky, hlavně draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, železo, jód, mangan, měď aj. Typická vůně česneku je způsobena silicí, která je obsažena v celé rostlině a ničí mikroorganismy. Česnek působí příznivě na hojení ran, při angínách, proti střevním parazitům, proti zánětům dásní. Zlepšuje trávení, stimuluje srdeční činnost, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Působí močopudně. Podle statistiky bylo prokázáno, že v zemích, kde se hojně konzumuje, je menší výskyt rakoviny. Jsou však osoby s určitou alergií a také při akutních onemocněních zažívacích orgánů se nemá používat. A když zdravě, tak zdravě! Sójové maso s česnekovými stvoly: 4 porce sójových kostek dáme nabobtnat spolu se lžící sójové omáčky. Na 2 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené sójové kostky,opečeme. Přidáme šálek mladých česnekových stvolů a l papriku, obojí drobně nakrájené. Ochutíme špetkou cukru, soli a mletého zázvoru. Zalijeme vodou zbylou po nabobtnání sójových kostek a chvilku podusíme. K tomu rýže. |