Zpět |
Bambusové výhonky Pro nás exotická zelenina, ale v jižní Číně a okolních zemích pravidelná součást jarní kuchyně. Vlastně jsou to rašící výhonky gigantických trav rodu Bambusa, rostoucí v různých částech tropické a subtropické Asie, ale i Afriky a Ameriky. Jejich sezóna je krátká,musí se rychle sklízet a zpracovat, brzy totiž dřevnatí. Buď se konzervují ve slaném nálevu nakrájené na větší kousky či na nudličky, nebo se pro místní potřebu suší nebo udí nad kouřem. Bambusové výhonky obsahují dost bílkovin, dále sacharidy, hlavně ve formě škrobu, malé množství tuků a kolem l% minerálních látek. Obsah vitamínů není příliš vysoký, zvláště ve sterilovaném výrobku jich není mnoho. Obsahují menší množství vitamínu C, dále vitaminy B a ostatní ve stopách. U nás můžeme koupit sterilované výhonky. Jsou součástí čínských a jihoasijských pokrmů. Ale rozšířily se do kuchyně USA, Austrálie, Indonésie, Vietnamu, Koreje a v orientálních restauracích celého světa, také v rozmanitých nádivkách. U nás se dají nahradit celerem, brukví, bílým zelím, paprikovými plody aj. |