receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Artyčok

Artyčok (Cynara scolymus) je pro nás vzácná a drahá zelenina. Ale na zahrádce se dá pěstovat z předpěstovaných sazenic. Jinak jej lze koupit v obchodě čerstvý nebo konzervovaný.

Artyčok je dekorativní rostlina, víceletá (u nás ale podzemní část často zahyne) a konzumujeme dosud nerozkvetlé květní úbory. Hlavně dužnaté lůžko a masité části spodních listů “květu”.

Artyčok má výrazné protisklerotické účinky, snižuje obsah cholesterolu v krvi, také cukr, šetří játra a žlučník, hodí se i pro revmatiky a lidi s vysokým krevním tlakem. Obsahuje komplex účinných látek. Vitamíny B, C, karoten, dále cukr inulin pro diabetiky, flavonoidy, slizy, minerální látky, hořčinu aj.

Při kuchyňské úpravě odstřihneme stonek, zatvrdlé a zaschlé části a hned vše potřeme citronovou šťávou. Vaříme jej v osolené vodě s trochou octa. Pojídáme jej vařený s různými omáčkami, smažený (lůžka), plněný jako lahůdku. Při jídle si levou rukou přidržíme artyčok, pravou odtrháme dužnaté listeny, vysajeme po namočení v omáčce. Nejedlou část (zbytky kvítků) odstraníme nožem a vidličkou a příborem dojíme dužnaté lůžko.