zpět |
Zelený pepř V posledních letech získává zelený pepř stále větší oblibu. Je aromatický a jemnější než pepř černý nebo bílý. Přitom to není nic jiného než úplně nezralé bobulky pepře černého (Piper nigrum), které se rychle usuší nebo se nakládají do octa či soli. V Holandsku je možno koupit i čerstvé hrozníčky zelených bobulek pepře. Pepř se dnes pěstuje v Indii, Vietnamu, Thajsku, Indonésii, ale i ve Střední a Jižní Americe i jinde ve vlhkých tropech. Je to liána rostoucí v polostínu. Pepřové bobulky obsahují kromě jiného silici, ostře chutnající alkaloid piperin, který dráždí sliznice a podporuje trávení. Zelený pepř můžeme použít všude tam, kam pepř černý. Zpravidla se používají celé bobulky, ale sušený zelený pepř můžeme umlít nebo podrtit. Zelený pepř je velmi příjemný do majonéz, salátů, polévek, omáček, pomazánek, také do moučníků a sladkých sušenek. Čočka kořeněná zeleným pepřem - suchým nebo v nálevu spolu s drobně pokrájenými okurkami nebo kapary chutná velice dobře. Při používání koření v kuchyni je vhodné mít doma mlýnek na koření nebo i třecí misku z porcelánu a tlučku. Hmoždíř je vhodnější mramorový než kovový nebo dřevěný. |