zpět |
Kurkuma Kurkuma má žlutou barvu a proto se používá jako přírodní barvivo. V indické kuchyni se používá všude tam, kde se užívá sůl (používá se zároveň se solí). Kurkuma má výrazné využití při povrchovém ošetření. Používá se i při léčení otoků a při výronech. Snižuje při těchto zraněních bolest. Citlivost na bolest se též snižuje požíváním kurkumy - například v horkém mléce, v jídle. Velmi dobře také čistí póry v kůži. Inhalace kurkumy pomáhá proti škytání a při dýchacích potížích. Prášek kurkumy smíchaný s medem nebo ghí v poměru 1:1 napomáhá při kašli uvolňování hlenu. V těchto případech se směs užívá 4x až 6x denně. Jestliže občas jíte toto exotické jídlo, posilujete své zdraví více způsoby, aniž byste si to uvědomovali. Jídla obsahující koření kari, což je směs různých druhů koření, mají zlatožlutou barvu. Tu jim dodává látka kurkuma, která je účinným antioxidantem odstraňujícím škody vyvolané volnými radikály a rakovinotvornými spalinami vznikajícími při kouření. Snižuje také zánětlivé změny při artritidě, které působí podobně jako nesteroidní protizánětlivé léky typu acylpirinu a ibuprofenu, a to bez nepříjemných vedlejších účinků těchto léku na zažívací ústrojí. Tlumí rovněž aktivitu některých bílkovin, které stimulují růst nádoru, dále snižuje hladinu cholesterolu. Další látka, jež kari obsahuje, turmenik, byl dlouho používán v přírodní indické medicíně nazývané ajurvéda. Má posilovat funkci jater, a proto ji léčitelé doporučují při onemocnění hepatitidou C. Snižuje také tvorbu krevních sraženin a tím brání vzniku infarktu a cévní mozkové příhodě. Mnoho doplňků obsahuje tyto látky, častá je kombinace s bromelainem. Obě se vzájemně ve svých účincích podporují. Kurkuma léčí i žloutenku - 1 lžíce kurkumy se smíchá se čtvrt litrem jogurtu (bílého). |