![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
zpět |
![]() |
![]() Kardamom
Na trhu se objevují i amomy, často chybně nazývané kardamomem. Jsou to příbuzné druhy s velkým tmavěhnědými tobolkami, semena mají ostrou silně kafrovitou vůni i chuť, oblíbenou v Číně, Siamu. Ale i v Africe. Tobolky se těsně před dozráním odstřihují a suší. Kardamom se do obchodů dostává buď v podobě celých plodů zelené barvy (někdy se také dodávají tobolky bělené sířením), nebo jako již vyloupaná semena. Jako koření a léčivo byl znám již starým Řekům a Římanům a odedávna patřil mezi nejvíce ceněná koření. Oceňovali jej i v Antice a používali k osvěžení dechu a k zlepšení trávení. Je to koření vážené také arabským světem. Např. v Egyptě a v Izraeli je možno koupit kávu kořeněnou mletým kardamomem. Kardamom má příznivé účinky na zažívání, působí proti žaludečním potížím (pálení žáhy), považuje se za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinek. Když rozkoušeme pár kardamomových semen, má to velice uklidňující vliv na nervovou soustavu. Kardamom je důležitou součástí směsí koření např. karí a garam masála. Používá se také do moučníků (sušenek, perníku), koření se jím jogurt, do pokrmů v indické, arabské i čínské kuchyni, ale i v parfumerii. Chceme-li okořenit kávu nebo čaj, přidáváme 3 - 4 zrnka na šálek kávy (celá nebo umletá). Přidává se do zeleninových jídel, luštěnin, rýže, některých polévek a omáček. Ochlazuje, proto se příliš nepoužívá v zimním období. | ![]() | ![]() |