zpět |
Hřebíček V mnoha zemích na světě je užívání hřebíčku jako koření v různých typech jídla dobře známé a běžné, neboť byl vždy oceňován jako aromatické koření podporující trávení, vypuzující plyny, povzbuzující, působící proti krevním poruchám a hlenu, jako antiseptikum, diuretikum a látka odstraňující odporný zápach. Hřebíček je velmi aromatické koření s jemnou a delikátní vůní. Jeho použití je nesčetné, ať už jej používáme celý nebo v rozemletém stavu. Jako kuchyňské koření se dobře mísí jak se sladkými, tak s pikantními jídly a poskytuje charakteristickou příjemnou vůni. Je hojně používán na ochucení nakládané zeleniny, kečupu, čatní a omáček. Je používán k navonění dechu a vzduchu v místnostech. Kromě toho, že poskytuje příjemnou vůni, působí také stimulačně. Olej z hřebíčku má v ajurvédě významné použití - jako pomoc při trávení, jako antiseptikum a jako protikřečová látka působící proti mimovolním svalovým stahům a uvolněním. Je oblíbeným antiseptikem a odstraňuje bolest zubů. Při vnějším použití působí proti podráždění. Je přísadou v mnoha zubních pastách a ústních vodách. Pro hřebíček je charakteristické jeho přímé a neselhávající působení na trávicí soustavu. Vytváří chuť jídla, potvrzuje pocit spokojenosti a pohodlí, zvětšuje pocit hladu a posiluje tvorbu trávicích šťáv. Je účinným antiseptikem, zabíjejícím bakterie a zabraňujícím jejich růstu, a je proto dobrým prostředkem pro konzervaci jídla. Ničí choroboplodné zárodky v žaludku a ve střevech a tím také zabraňuje plynatosti či nadmutí břicha, které by se jinak mohlo vyskytnout. Hřebíček podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou hlavní složkou obranného systému našeho těla. Jejich funkcí je ničení cizích infekčních mikroorganismů. Hřebíček se takto významně podílí na odolnosti našeho těla proti nemocem. Hřebíček dodává životní sílu. Z tohoto důvodu je jeho použití doprovázeno příznivým a zřetelným účinkem na srdce a krevní oběh. I proto tvoří hřebíček přísadu do léků používaných ke zmírnění obtíží. Hřebíček má protikřečové účinky, napravuje nežádoucí mimovolní svalové stahy a uvolnění. To se nejlépe projevuje v jeho účinku na dýchací cesty, a proto je hřebíček účinným agens při astmatu a problémech s dýcháním. Znamenitě překrývá nepříjemné pachy kdekoliv v jídle, v lécích nebo pachy tělesné. Posledně jmenovaný účinek je využíván při odstraňování nepříjemného pachu z úst nebo pachu způsobeného hlenem či sputem (výměšek dýchacího ústrojí) a slinami. Hřebíček je dobrou močopudnou látkou. Významně podporuje močení, pročišťuje močový systém a odstraňuje z těla nežádoucí produkty. Významnou užitečnou vlastností hřebíčku při jeho vnějším použití na bolesti (například v podobě oleje) je jeho aktivační účinek, schopnost zbavit bolesti a čisticí a hojivý účinek na rány v místě kam je přiložen. V následujících případech je v ajurvédě hojně používán: 1. k prevenci koliky nebo mimovolných křečovitých svalových stahů a uvolnění, které často následují po podání projímadla. 2. K vypuzení plynů nahromaděných ve střevech a následnému zmírnění nadmutí břicha nebo plynatosti. 3. K uklidnění rozmanitých forem dráždivosti žaludku stejně tak jako koliky nebo trýznivých bolestí žaludku 4. ke zvýšení produkce slin stejně tak jako k léčbě dyspepsie či trávicích potíží. |