zpět na další příspěvky |
Diskuse: proč jsem se nestal/la vegetariánem(kou) Rád bych reagoval na příspěvek pana Železného. Pan Železný tvrdí, že existuje mnoho studií potvrzujících význam živočišných bílkovin, že nejsou vegetariáni kulturisté a podobně Mýlí se v několika věcech: 1. i vegetariáni jedí živočišné bílkoviny (mléčné výrobky, sýry, vejce) obsahující mnoho živočišných bílkovin. Vegani (striktní vegetariáni) nejí ani maso, ani mléko a vejce a jiné živočišné produkty. 2. které studie má pan Železný na mysli? Již od padesátých let minulého století je uznáno (Světovou zdravotnickou organizací apod.) že rostlinné bílkoviny jsou rovnocené živočišným. Pokud zná nějakou proti nechť ji uvede, pochybuji ale že se nějaká relevantní vůbec najde. 3. kulturistů vegetariánů je mnoho, (některé najdete na seznamu sportovců vegetariánů na www.veg.cz nebo www.zvirevtisni.cz) Nejčastější složkou bílkovinných preparátů pro kulturisty je dokonce soja nebo sušená syrovátka apod. Sojové koncentráty totiž poskytují mnoho vysoce kvalitních bílkovin, více než je možno získat vysokou konzumací masa. Ovšem bílkoviny již dávno nejsou považovány za tak důležité jako v dřívějších dobách. 4. prokázané vztahy mezi konzumací masa a úmrtností na některý typy chorob nesouvisí jen s tukem, maso obsahuje mnoho látek zatěžujícíh organismus. Navíc tuk je obsažen i v "libovém" mase, ale není vidět. Pokud někdo chce jíst maso a respektovat přitom zdravotní doporučení (například Světové zdravotnické organizace) měl by konzumovat týdně maximálně 2 porce masa, 1-2 vejce, snížit příjem nasycených tuků a podobně. Vegetariánům se radí kontrolovat si svůj příjem nasycených tuků (sýry jich například obsahují mnoho) a místo masa kozumovat spíše sojové nebo luštěninové produkty apod. Pak mohou těžit ze zdravotních výhod které vegetariánství umožňuje (prevence vysokého tlaku a hladiny cholesterolu, prevence obezity, rakoviny, nižžší nemocnost obecně atd.) MUDr. Jan Majsner |