|
Historie
problému
Petice
k nápravě
|
|
Připomínky
k hodnocení stravování dětí v mateřské škole
Božetěchova
15, Brno (duben-červen 1993)
V
roce 1992 byla ve Waldorfské mateřské škole Božetěchova 15 zavedena tzv.
„preventivní ochranná strava" pro děti ve
věku 4 až 6 let, odpovídající laktovegetářské stravě podle návrhu jídelníčku
a receptů pokrmů dle manželů Škvařilových, firma Nutrikomplex, Brno. Základem
této stravy jsou obiloviny, vyřazení masa a celkové omezení ostatních živočišných
potravin. Navržený typ stravy byl dán na posouzení Krajské hygienické stanici
v Brně. Hodnocení provedla MUDr.
P. Přibislavská.
Denní
průměrné dávky (získané inventární metodou z denních výdejek potravin)
stravy dítěte v MŠ v měsících dubnu až červnu byly vyhodnoceny pomocí programu
Progana a porovnány jednak s čs. Doporučenými dávkami pro školní stravování
dětí věkové kategorie 4-6 let, jednak s americkými doporučenými dávkami
RDA.
Výsledek
hodnocení konstatoval nezbytně zvýšit energetický příjem (o 34%) na úroveň
mezinárodně uznávaných doporučení, a to především zvýšením dávky tuků a
sacharidů, podstatně zvýšit přívod vápníku (o 52%) v dobře využitelné formě
(mléčnými výrobky), zvýšit přívod vitamínů Bl (o 25%), B2 (o 51%) a E (o
20%) a z minerálních látek železa v živočišných potravinách. Množství bílkovin
by mohlo být dostatečné, ale vzhledem k tomu, že jejich zdrojem jsou především
rostlinné potraviny, mohla by skladba a využitelnost aminokyselin být nedostatečná
a neodpovídat mezinárodně uznaným požadavkům. Spotřební koš (tab. 2) neuvádí
obiloviny, které jsou v této stravě základní potravinou.
Na
požádání pana Škvařila (zástupce firmy Nutrikomplex) jsem provedl hodnocení
skladby stravy vzhledem k fyziologickým potřebám této kategorie dětí, obecně
přijímaných a publikovaných v odborných vědeckých monografiích. Mé hodnocení
vychází z údajů v tabulkách 1. a 2.
vypracovaných MUDr. P. Přibislavskou. Ve spotřebním koši nejsou uvedeny
obiloviny tvořící základ této stravy a není jisté, i když je to pravděpodobné,
zda byly zahrnuty při hodnocení příjmu základních výživových faktorů.
Energie
potravy – podle doporučení WHO činil příjem energie asi 70% doporučovaného
množství. Asi nebude obtížné zvýšit celkové množství stravy na dítě o 30%,
nebo zvýšit energetickou vydatnost stravy. Je však také možné hodnotit
snížený příjem energie z individuálního hlediska. Pro děti obéznější s
větším energetickým příjmem doma může být mírně snížený příjem energie
prospěšnější.
Bílkoviny
– uvedené požadované množství referenční bílkoviny 15,6 g na dítě a den
v přepočtu na doporučenou smíšenou stravu odpovídá 23 g, což bylo právě
podávané množství bílkovin. Příjem bílkovin je možné hodnotit jako dostatečný
co do množství i aminokyselinového složení. Je však možné zvýšit jak celkové
množství bílkovin, tak i podíl živočišných bílkovin, aniž by se to projevilo
v negativním působení na zdraví.
Tuky
– podávané množství 23 g tuků na den je dostatečné množství pro všechny
jeho fyziologické funkce, dokonce i pro dospělého člověka. Je však možné
zvýšit jeho příjem o 20 až 50% kvalitním rostlinným olejem nebo tukem,
který je součástí přirozených potravin (olejnatá semena – mák, sója, mandle,
ořechy apod., případně vejce).
Sacharidy
– jejich příjem je možné zvýšit bez zhoršení kvality stravy na celkovou
tabulkovou potřebu energie, a to zejména celozrnnými obilovinami, bramborami,
luštěninami a ovocem. Množství volného cukru by nemělo přesahovat v potravě
celkem 25 g na dítě a den.
Vláknina
– nebyla hodnocena. Její zvýšený příjem v této stravě je pro zdraví velmi
příznivý. Je nezbytná pro dobrý vývoj a zdraví trávicí soustavy, jejíž
degenerativní změny u lidí nad 40 let jsou u nás velmi časté.
Cholesterol
– jeho příjem nebyl hodnocen. Jeho velmi nízký příjem v této stravě je
prospěšný pro zdraví v dalších letech. Nadměrný příjem tuků a cholesterolu
u nás nejvíce poškozuje zdraví lidí.
Vitamín
A – jeho zvýšený příjem v této stravě je ku prospěchu zdraví dětí.
Rovněž zvýšený příjem karotenů (nehodnoceno) je prospěšný.
Vitamín
B1 – jeho příjem má činit 0,4 – 0,5 mg/1000 kcal, takže jeho přijímané
množství v doporučované stravě 0,59 mg je dostatečné množství na přijímaných
1100 kcal, avšak jeho zvýšený příjem bude prospěšný.
Vitamín
B2 – jeho příjem má být podobný jako u vitamínu Bl (0,5 mg na 1000
kcal), takže jeho přijímané množství 0,35 mg je nedostatečné. Vzhledem
k tomu, že strava dětí je tvořena téměř výlučně potravinami přirozeného
původu, nemusí být vypočtený příjem tohoto vitamínu správný.
Vitamín
C – jeho příjem je vyšší než minimální doporučené množství, což
je ku prospěchu zdraví dětí, a může být ještě vyšší.
Vitamín
E – jeho příjem je sice nižší než doporučované množství, ale vzhledem
k tomu, že jeho potřeba vzrůstá v závislosti na větším množství tuku v
potravě a jeho množství je v podávané stravě sníženo o 40%, může být snížený
příjem tohoto vitamínu o 20% ještě dostatečný. Jeho zvýšený příjem by však
byl prospěšnější. Dobrým zdrojem tohoto vitamínu jsou olejnatá semena,
včetně sóje, a obiloviny.
Vápník
– jeho příjem kryje fyziologickou potřebu ze 75%. Celkovou potřebu vápníku
zvyšuje velký příjem fosforu, tuků a soli. Naopak nadměrný příjem vápníku
zvyšuje potřebu hořčíku, který je celkově v běžné potravě nedostatkový.
V podávané stravě by bylo účelné zvýšit příjem vápníku teoreticky asi o
80 mg, což by bylo možné dosáhnout zvýšením celkového množství potravy
na teoretickou potřebu energie nebo přidáním asi 75 ml mléka.
Železo
– jeho příjem kryje jeho fyziologickou potřebu (téměř o 10% více). Zvýšený
příjem vitamínu C zvyšuje vstřebatelnost železa. Úvaha o nedostatečném
příjmu, vzhledem k jeho hrazení především rostlinnými potravinami, je jen
teoretická.
NaCl
– obsah soli je v potravě zbytečně vysoký a zřejmě se jedná o nějakou chybu.
Tato strava nevyžaduje větší solení než běžná strava, a proto je žádoucí
množství soli snížit na doporučené množství, tj. O 65%.
Závěr:
Podávané
množství dvou základních makroživin, tj. bílkovin a tuků, je dostatečné.
Příjem sacharidů by měl doplňovat celkové množství potřebné energie. Příjem
23 g tuku na dítě a den, téměř výhradně rostlinného původu, je dostatečné
množství pro všechny jeho funkce. Příznivý je zvýšený příjem vlákniny a
nízký příjem cholesterolu. U vitamínů možno považovat za nedostatečný příjem
vitamínu B2, u minerálních látek je žádoucí zvýšit příjem vápníku. Tato
strava je však naopak bohatší na velmi důležitý a v běžné stravě nedostatkový
hořčík. Je možné zvýšit příjem luštěnin, obilovin, vajec a mléčných produktů
s nízkým obsahem tuku k doplnění potřebného množství energie.
I
když podávaná strava má určité nedostatky (zejména co do kvantity několika
málo živin), má obvyklá strava v mateřských školách velké nedostatky co
do kvality s nepříznivým vlivem na zdraví dětí, pro jejich vývoj stravovacích
návyků a vývoj degenerativních nemocí ve starším věku.
V
Brně 24. 2. 1995 |
RNDr.
Ing. Pavel Stratil
|
|