|
Historie
problému
Petice
k nápravě
|
|
ZAVEDENÍ
OCHRANNÉ STRAVY V MŠ BOŽETĚCHOVA 15, BRNO
Brněnská
mateřská škola na Božetěchové ulici zavedla v říjnu 1992 tzv. preventivní
ochrannou stravu pod patronací fy. Nutrikomplex manželů Škvařilových.
1.
KROKY PŘI ZAVÁDĚNÍ OCHRANNÉ STRAVY
-
Smlouva
s odborným garantem-patronem
-
Projednat
reálnost jednotlivých variant alternativního stravování s vedením školní
kuchyně
-
Uspořádat
schůzku rodičů dětí MŠ (s odborným garantem a vedoucí stravování, vedením
MŠ) s tímto programem:
-
Seznámení
s možnými alternativami stravování (čistě vegetariánská, smíšená pro skupinu,
která si takové stravování dětí přeje
-
K zvolené
variantě získat většinový souhlas rodičů z celkového počtu stravovaných
dětí (tento úkon může mít více fází. Na schůzku nepřijdou všichni rodiče.
Formu alternativního stravování schválí přítomní rodiče. Ostatní rodiče
se vyjádří podpisem na formuláři vyvěšením na nástěnce)
-
Vyjádření
podpory vedení školní kuchyně k projektu
-
Uspořádat
schůzku zástupců vedení MŠ, odborný garant, Městské hygienické stanice
(Okresní hygienické stanice), Školského úřadu, Úřadu místní části (zřizovatelem)
s tímto programem:
-
Seznámení
přítomných s požadavkem rodičů. Předložení podpisové listiny s většinovým
souhlasem rodičů se zvolenou alternativou stravování
-
Předložení
odborných podkladů
-
Předložení
projektu zabezpečení zavedení alternativní stravy, včetně požadavků na
případné technické vybavení, úpravu počtu pracovních úvazků, atd.
-
Vyškolení
personálu kuchyně
2.
ODBORNÉ PODKLADY
-
Deklarace
preventivní ochranné stravy
-
Stanovisko
Americké dietetické asociace k vegetariánským dietám
-
V dnešní
době jsou to dokumenty uvedené v Hodnocení stravování v MŠ
-
vyjádření
PROM. MAT. Tomáše Husáka k hodnocení Khs/93 z 15.5.1995
-
anketa
zaměřená na dostatečnost energetického příjmu ve stravě podávané v MŠ
-
Chyby
v stanovení doporučených dávek živin pro alternativní stravování
-
Nereálné
stanovení spotřebního koše, který je součástí Vyhlášky mšmt čr č.48/93
z 22.1.1993 o školním stravování
3.
KULINÁŘSKÉ PODKLADY
-
Kulinářské
Desatero pro alternativní výživu
-
NORMY
- Měsíční jídelníček bez masa pro MŠ
Zpracoval:
Jaroslav Škvařil |