|
Historie
problému
Petice
k nápravě
|
|
SBÍRKA
ZÁKONŮ
ČESKÉ
REPUBLIKY
Rozeslána
dne 22. ledna 1993
48.
Vyhláška ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky o
školním stravování
1.
Výživové normy podle skupin strávníků
Skupina
strávníků |
Energie
kJ |
Bž
g |
Br
g |
Bcelk.
g |
T
g |
Sach.
g |
Ca
mg |
Fe
mg |
Vit. A
ret.ekv.
µg |
Vit. B1
mg |
Vit. B2
mg |
C
mg |
TAB. 1.1. |
3-6 r. přesnídávka,
oběd, svačina |
4400 |
24 |
15 |
39 |
37 |
140 |
600 |
7 |
400 |
0,5 |
0,8 |
24 |
7-11 r. oběd |
3200 |
15 |
13 |
28 |
24 |
110 |
230 |
6 |
260 |
0,4 |
0,4 |
22 |
12-15 r. oběd |
3700 |
24 |
14 |
38 |
30 |
120 |
240 |
7 |
270 |
0.4 |
0.5 |
25 |
15-18 r. ob2d |
3800 |
19 |
15 |
34 |
30 |
130 |
260 |
7 |
300 |
0.5 |
0.5 |
27 |
TAB 1.2. - celodenní
stravování |
3-6 r. |
7200 |
42 |
24 |
66 |
60 |
230 |
930 |
11 |
640 |
0,8 |
1,2 |
42 |
7-11 r. |
9000 |
45 |
35 |
80 |
69 |
310 |
780 |
15 |
700 |
1,0 |
1,2 |
52 |
12-15 r. |
9800 |
50 |
37 |
87 |
74 |
340 |
900 |
16 |
750 |
1,1 |
1,4 |
62 |
15-18 r. |
10600 |
47 |
44 |
91 |
80 |
370 |
820 |
17 |
530 |
1,3 |
1,4 |
64 |
TAB 1.3. - sportovní
školy - celodenní stravování - sk. strávníků podle tréninkové zátěže a
věku 1) |
I. |
12-14 r. chlapci
12-14 r. dívky |
11500
10500 |
50
45 |
40
35 |
90
80 |
80
70 |
420
390 |
1200
1200 |
16
18 |
900
900 |
1,6
1,5 |
2,0
1,9 |
85
85 |
15-18 r. chlapci
15-18 r. dívky |
12900
10900 |
58
47 |
47
38 |
105
85 |
95
75 |
450
400 |
1200
1200 |
18
20 |
1000
1000 |
1,7
1,6 |
2,2
2,0 |
110
100 |
II. |
12-14 r. chlapci
12-14 r. dívky |
13100
12100 |
53
47 |
42
38 |
95
85 |
85
75 |
490
470 |
1200
1200 |
18
20 |
950
950 |
1,7
1,5 |
2,2
2,0 |
90
90 |
15-18 r. chlapci
15-18 r. dívky |
14700
12700 |
61
50 |
49
40 |
110
90 |
95
75 |
550
500 |
1200
1200 |
18
20 |
1100
1100 |
1,9
1,6 |
2,6
2,2 |
110
100 |
III. |
12-14 r. chlapci
12-14 r. dívky |
13700
12700 |
52
47 |
53
48 |
105
95 |
88
80 |
510
480 |
1200
1200 |
18
20 |
1000
1000 |
1,8
1,6 |
2,5
2,2 |
100
100 |
15-18 r. chlapci
15-18 r. dívky |
15400
13400 |
57
47 |
58
48 |
115
95 |
95
80 |
590
520 |
1250
1250 |
18
20 |
1200
1200 |
2,0
1,7 |
2,8
2,3 |
110
100 |
IV. |
12-14 r. chlapci
12-14 r. dívky |
14200
13200 |
66
60 |
44
40 |
110
100 |
88
80 |
540
510 |
1250
1200 |
18
20 |
1100
1100 |
1,9
1,7 |
2,5
2,2 |
110
100 |
15-18 r. chlapci
15-18 r. dívky |
1600
1400 |
75
63 |
50
42 |
125
105 |
100
80 |
600
550 |
1300
1250 |
18
20 |
1300
1300 |
2,1
1,9 |
2,8
2,3 |
120
110 |
V. |
12-14 r. chlapci
12-14 r. dívky |
9000
8000 |
50
45 |
40
35 |
90
80 |
70
65 |
285
145 |
1200
1200 |
16
18 |
900
900 |
1,2
1,1 |
1,7
1,6 |
85
85 |
15-18 r. chlapci
15-18 r. dívky |
10000
8500 |
53
47 |
42
38 |
95
85 |
80
70 |
320
157 |
1200
1200 |
18
20 |
900
900 |
1,5
1,1 |
2,0
1,5 |
100
100 |
1):
I.
- |
trénink
bez výrazného zastoupení vytrvalostní nebo silové složky, při středním
objemu pohybové složky, s menší energetickou náročností |
II.
- |
trénink
bez výrazného zastoupení vytrvalostní nebo silové složky, avšak při velkém
objemu pohybové složky |
III.
- |
trénink
velkého objemu a převážně vytrvalostního typu |
IV.
- |
trénink
s velkým objemem, déletrvajícím zatížením a větším uplatněním síly |
V.
- |
(nízkoenergetická)
- trénink při potřebě snížit tělesnou hmotnost |
2.
Průměrná spotřeba vybraných druhů potravin ve školních jídelnách na strávníka
a den v gramech (tzn. spotřební koš, uvedeno v hodnotách „jak nakoupeno")
Skupina
strávníků |
Druh
a množství potravin v g na strávníka a den |
Maso |
Ryby |
Mléko
tekuté |
Mléčné
výr. |
Tuky
volné |
Cukr
volný |
Zelenina
celkem |
Ovoce
celkem |
Brambory |
Luštěniny |
TAB. 2.1. |
3-6 r. přesnídávka, oběd, svačina |
55 |
10 |
300 |
31 |
17 |
20 |
110 |
110 |
90 |
10 |
7-10 r. oběd |
64 |
10 |
55 |
19 |
12 |
13 |
85 |
65 |
140 |
10 |
11-14 r. oběd |
70 |
10 |
70 |
17 |
15 |
16 |
90 |
80 |
160 |
10 |
15-18 r. oběd |
75 |
10 |
100 |
9 |
17 |
16 |
100 |
90 |
170 |
10 |
TAB. 2.2. - celodenní
stravování |
3-6 r. |
114 |
20 |
450 |
60 |
25 |
40 |
190 |
180 |
150 |
15 |
7-10 r. |
149 |
30 |
250 |
70 |
35 |
55 |
215 |
170 |
300 |
30 |
11-15 r. |
159 |
30 |
300 |
85 |
36 |
65 |
215 |
210 |
350 |
30 |
16-18 r. |
163 |
20 |
300 |
85 |
35 |
50 |
250 |
240 |
300 |
20 |
TAB. 2.3. - průměrná
spotřeba vybraných druhů potravin ve školních jídelnách na strávníka a
den v gramech pro laktoovovegetariánskou výživu (tzn. spotřební koš, uvedeno
v hodnotách „jak
nakoupeno") |
|
Vejce |
Mléko
tekuté |
Mléčné
výr. |
Tuky
volné |
Cukr
volný |
Zelenina
celkem |
Ovoce
celkem |
Brambory |
Luštěniny |
3-6 r. přesnídávka, oběd, svačina |
15 |
350 |
75 |
12 |
20 |
130 |
115 |
90 |
20 |
7-10 r. oběd |
15 |
250 |
45 |
12 |
12 |
92 |
70 |
140 |
15 |
11-14 r. oběd |
15 |
250 |
45 |
12 |
15 |
104 |
80 |
160 |
15 |
15-18 r. oběd |
15 |
250 |
45 |
12 |
13 |
114 |
90 |
160 |
15 |
15-18 r. domovy mládeže |
25 |
400 |
210 |
35 |
40 |
370 |
290 |
250 |
30 |
2.4.
- |
Průměrná
spotřeba potravin je propočítána ze základního sortimentu potravin tak,
aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem. Je uvedena v
hodnotách „jak nakoupeno" a je do ní proto zahrnut i přirozený odpad čištěním
a dalším zpracováním. |
2.5.
- |
Spotřeba
potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí ± 10 % s výjimkou
tuků, kde množství volných tuků představuje horní hranici, kterou lze snížit.
Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí zhruba 1 : 1 s důrazem
na zvyšování podílu tuků rostlinného původu. |
2.6.
- |
Uvedené
množství zeleniny, ovoce a luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je
žádoucí zvýšit. Při propočtu průměrné spotřeby se hmotnost sterilované
a mrazené zeleniny násobí koeficientem 1,42, protože nevznikají ztráty
čištěním jako u syrové zeleniny. U sušené zeleniny se hmotnost násobí koeficientem
10 (10 dkg = 1kg). Při posuzování spotřeby zeleniny je nutno brát v úvahu
roční období. |
2.7.
- |
K
dosažení žádoucích hodnot vitamínu C je nutno zařazovat do jídelníčku nápoje,
kompoty a zeleninové saláty vyrobené pro školní stravování s přídavkem
vit. C. |
2.8.
- |
Stravování
podle tab. 2.3. lze uplatnit v případě, že s tím souhlasí všichni rodiče
stravovaných žáků a pracovníci nebo ve školních jídelnách, kde lze uplatnit
podávání jídel na výběr. |
2.9.
- |
Průměrnou
spotřebu potravin podle tab. 2.3. lze doplnit drůbežím a rybím masem. |
2.10.
- |
Stravování
žáků sportovních škol a tanečních škol se řídí pokyny lékaře; jako pomůcka
slouží publikace „Vzorové jídelníčky a rozpisy potravin pro žáky sportovních
škol", MŠ ČSR 1984 Praha. Obsah jednotlivých denních jídel závisí na rozložení
tréninku v průběhu dne a na vlastním sportovním výkonu. Z celkové denní
výživové dávky se počítá v průměru: cca 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku,
35 % na oběd, 10 % na odpolední svačinu, 22 % na večeři. |
|