Zpět na vitamíny |
Vitamín K
Vitamin K Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, který je v játrech nutný pro syntézu bílkovin nezbytných ke srážení krve. Vitamin K je tedy antihemorrhagický (zabraňující krvácení) vitamin. Jeho nedostatek se projevuje při určitých nemocech zažívacího traktu nebo u předčasně narozených novorozeňat. Zdroje vitaminu K Existují dva zdroje vitaminu K: Střevní bakterie. Střevní bakterie produkují vitamin K v množství, které plně pokrývá denní potřebu. Vysoké dávky antibiotik nebo jejich delší podávání mohou část těchto “přátelských” bakterií, které se normálně nacházejí ve střevě, zničit a vyvolat tak nedostatek vitaminu K. Obsah vitaminu K v mikrogramech ve 100 g potravin:
Vitamin K – denní potřeba:
Potraviny. V tomto případě se jedná o vnější zdroj. Vitamin K se vyskytuje zejména v zelenině, jako je tuřín, hlávkové zelí, kapusta, brukev a kedlubny.
Další vitaminy Kromě již zmíněných vitaminů známe ještě asi dvacet látek, které v malých dávkách náš organismus nezbytně potřebuje, ale není schopen je syntetizovat. Všechny tyto látky se nacházejí v potravinách rostlinného původu a v nepatrném množství také v mléce, vejcích a v mase. Niacin neboli faktor PP: niacin hraje podstatnou roli v chemických procesech, s jejichž pomocí využívají buňky energii z uhlohydrátů, tuků a bílkovin. Tento vitamin se nalézá v pivních kvasnicích, celozrnných obilovinách, ovoci, zelenině, burských oříšcích a v luštěninách (především v sóji).
Kyselina listová a foláty: Působí spolu s vitaminem B12 při tvorbě červených krvinek v kostní dřeni. Nedávno byl zjištěn jejich význam v těhotenství, protože jejich nedostatek, zejména v prvních měsících, způsobuje znetvoření plodu. Denní potřeba představuje 200 mikrogramů pro děti a dospělé a 400 mikrogramů pro těhotné ženy. Nachází se v mnoha rostlinách (název foláty je z latinského folium – list), takže vegetariánská výživa plně zajišťuje potřebnou denní dávku. Potraviny bohaté na kyselinu listovou a foláty jsou: špenát, chřest, hlávkový salát, čekanka, avokádo, banány, pomeranče a ořechy. Přesto existují situace, které si žádají zvýšenou potřebu kyseliny listové a folátů – a pak je třeba věnovat zvláštní pozornost konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny, zejména v syrovém stavu. Jedná se o následující situace: Těhotěnství. Při konzumaci alkoholických nápojů (alkohol působí proti účinkům kyseliny listové). Při užívání určitých léků, zvláště barbiturátů proti epilepsii, a při protirakovinné chemoterapii.
Z knihy Vychutnej život |