receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět

Zeleninový vývar

mrkev, petržel, pórek
cibule, řapíkatý celer
česnek, žampiony, celer
divoké koření, olej, sůl
kvalitní víno růžové, bílé...

Na oleji orestujeme na hrubé kusy krájenou zeleninu:

mrkev, petržel, pórek, cibule, řapíkatý celer, česnek, žampiony, celer, přidáme divoké koření, zašplíchneme růžovým vínem (používáme-li víno do pokrmu, necháme ho ve většině případů odvařit a využíváme jenom stopu chuti. Není vhodné používat vína vadná, nechutná a přesířená) zalijeme vodou tak, aby voda sahala max 5 cm nad surovinu.

       

Osolíme, přivedeme k varu, plamen stáhneme a pomalu vaříme cca 1 - 1,5 hodiny, poté vypneme, necháme stát cca 15 minut, poté scedíme.

Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky, využijeme jej i pro přípravu omáček, dušené zeleniny, kaší, pomazánek nebo bramborového rizota.

Při nemoci a oslabení jej můžeme popíjet i samotný místo čaje. Vývar může mít mnoho variant a podob, například s mořskou řasou kombu nebo nori.