receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět


Mahá koření
adžvajen
hřebíček
hořčičné semínko
kurkuma
skořice
kardamon
zelený pepř

Koření

Na této stránce Vám postupně budeme představovat druhy koření známé i méně známé.

Pár slov o koření a jak se koření dělí

Koření je známé odedávna a o jeho významu by se dalo napsat mnoho.

Zbohatly na něm za staletí tisíce lidí. Některé koření bylo doménou pouze bohatých, jiné zase používali jen chudí. Kvůli koření se vedly války. Koření zkrátka bylo a je dobrým prodejním artiklem.


Představit si dnešní vegetariánskou kuchyni bez koření, je docela těžké. Z hlediska zařazení je koření poživatina.

Můžeme je rozdělit podle následujících hledisek:

podle čeledí -

bobovité – pískavice řecké seno
brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
cypřišovité – plody jalovce obecného
kosatcovité – šafrán setý
liliovité – různé druhy cibule, česnek setý
lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
sezamovité – sezam indický
vavřínovité – skořicovníky
vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého

podle používaných částí rostlin -

- kořeny a oddenky – zázvor, kurkuma
- kůra – rozmanité druhy skořice
- listy a celé rostliny – bobkový list, různé druhy zeleného koření
   (máta, majoránka, petržel)
- květy, poupata, části květů – šafrán, hřebíček
- plody a semena – pepř, kardamom, pískavice řecké seno,
  nové koření, badyán, paprika, chilli, muškátový ořech a květ,
  hořčice, anýz, fenykl.