|
Druhý chod ve formě laktovegetariánské Vážení čtenáři, o spolupráci na projektu Druhý chod laktovegetariánský jsme požadali i Českou společnost pro výživu a vegetariánství. Odpověď ČSVV (dopis paní Matějkové) uveřejňujeme níže. Vážená paní Matějková Jedním z důvodů založení ČSVV bylo náprava znemožňování alternativního stravování dětí v mateřských školách. Proto s velkou radostí vítáme zavádění vegetariánských jídel do školního stravování. Za ČSVV Vám nabízíme: Normy vegetariánských jídel
Kontakty na vedoucí jídelen, kde již mají zkušenosti s přípravou vegetariánských jídel
Odbornou pomoc při sestavování jídelníčků Můžete se obrátit přímo na pana Jaroslava Škvařila a Ing. Elišku Škvařilovou.Jaroslav Škvařil je lektor odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů, technolog výroby Klaso sortimentu, spoluautor a lektor Rekvalifikačního kursu pro obor kuchař a prodavač se zaměřením na lakto-vegetariánskou stravu. Ing. Eliška Škvařilová je člen Odborné skupiny pro gastronomii ČSVV, vedoucí vývoje Klaso sortimentu a velmi úspěšného výrobku Hraška, autorka několika kuchařek a norem bezmasých jídel a rovněž je spoluautorka a lektorka Rekvalifikačního kursu pro obor kuchař a prodavač se zaměřením na lakto-vegetariánskou stravu. Pro Vaši bližší představu o rozsahu výše uvedeného rekvalifikačního kurzu se může podívat na přehled závěrečných otázek . Zřejmě by bylo možné se s nimi dohodnout i na nějaké formě zaškolení personálu kuchyně, přednášce pro pedagogy a žáky, případně rodiče žáků vaší školy. Asi by vám také mohlo pomoci projednání a navržení Strategie zavedení vegetariánských jídel. Vypočítání
nutriční hodnoty jídelníčků V těchto otázkách spolupracuje Odborná skupina pro nutrici ČSVV s Mgr. Mirkou Slavíkovou, vedoucí oddělení podpory zdraví Okresní hygienické stanice v Teplicích. Doporučuji podívat se na její Otevřený dopis Hlavnímu hygienikovi ČR ve věci současných doporučených dávek živin a Rozbor současné úrovně stravování ve školách . Mgr. Mirku Slavíkovou k napsání otevřeného dopisu hlavnímu hygienikovi ČR mimo jiné inicioval návrh Právní skupiny ČSVV na zrušení nutriční části vyhlášky č. 48/1993 . Pokud Vás zajímá, jaké budou nové DDŽ, doporučuji si přečíst STANOVISKO VĚDECKÉHO VÝBORU PRO POTRAVINY VE VĚCI: výživových doporučených dávek k jeho projednávání byla také přizvána Odborná skupina pro nutrici ČSVV. Zapojení do Odborné skupiny pro gastronomii Členové této skupiny jsou zástupci provozoven školního a veřejného stravování, rodičůa aktivních členů ČSVV. OSpG by měla vytvářet prostor pro předávání zkušeností se zaváděním jídel prospěšných zdraví do provozů společného stravování a zastupovat v ní sdružené členy při jednání se státními orgány. Proběhla již dvě setkání této skupiny. O první schůzce se dočtete zde o druhé zde. Těšíme se na spolupráci s Vámi, s pozdravem Jitka Skočková koordinátor OSpG (ČSVV)
|