receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Jedy v potravinách: Díl 1. - Trans tuky


Je až s podivem, kolik lidí se dnes vůbec nezamýšlí nad tím, co si prohánějí hrdlem.

A je poměrně jedno, zda-li jídlo skončí v jejich puse pomocí vidličky, lžíce, nože (ostré nože, prosím, nelízat), samotného talíře či holých rukou.

Přestože se řada z nás již naučila analyzovat nutriční složení potravin z pohledu základních makroživin (cukry, tuky, bílkoviny), obsahu vlákniny a možná některých vitaminů a minerálů, celkový zdravotní dopad určité potraviny na organismus je pro většinu z nás stále drobnou záhadou.

Je sice hezké, a někdy dokonce i prospěšné, dlouhosáhle probírat výši nasycených tuků či vitamínu C v té či oné potravině. Ovšem co ten zbytek? Díváte se někdy na celkové složení potravin, které kupujete?

Probíráte se těmi úmyslně miniaturními slovíčky v části "složení", z nichž dobrou polovinu z nich pomalu ani neumíte vyslovit? Víte, co je to ztužený rostlinný tuk nebo aspartam? Máte představu o tom, co se skrývá pod některými těmi záhadnými "Éčky" uvedenými na výrobcích?

A co když si kupujete něco, co na sobě nemá žádnou nálepku s podrobným složením?

Lidé si po léta vesele pochutnávají na trojhránkách, ruské zmrzlině či Twisteru z KFC netušíc, že některé látky obsažené například právě v těchto národních lahůdkách mohou vážně ohrožovat jejich zdraví. V této první části seriálu "Jedy v potravinách" si představíme prvního z kategorie potravinářských jedů - Trans tuky.

                    

Co jsou zač?

Trans tuky, jinak také ztužené nebo částečně ztužené tuky, jsou jedna ze skupin mastných nenasycených kyselin. Trans tuky jsou v malé míře přirozeně obsažené v živočišných výrobcích. V daleko nebezpečnějším množství se trans mastné kyseliny vytvářejí při procesu ztužování rostlinného tuku odborně nazvaném hydrogenace. Výrobci potravin využívají trans tuky zejména k delší životnosti na regálech, ke zvýraznění chuti a k přidání více laciných kalorií.

Jak škodí?

Odhaduje se, že jen v USA zabijí trans tuky nabité potraviny ročně přes 30 tisíc Američanů.

Ředitelka kanadské nadace "Heart and Stroke" volá pro okamžité odstranění trans tuků z kanadských kuchyní se slovy:"Trans tuky nejsou nevinnou možností, jsou to vrazi!" Stovky vědeckých studií prokazují, že konzumace většího množství trans tuků vede k vážným zdravotním problémům, které zahrnují zvýšenou hladinu cholesterolu, aterosklerózu (kornatění tepen v důsledku tukových nánosů na jejich stěnách), srdeční choroby, mozkové mrtvice, resistenci inzulínu, rakovinu, fyzickou závislost na podobných potravinách a řadu dalších.

Současná legislativa

Některé oblasti jako americké město New York nebo stát Kalifornie již mají v platnosti zákon, který zakazuje prodej potravin a jídel obsahující trans tuky. Evropa (s výjimkou Dánska a Švýcarska) si na podobné zákony bude muset ještě nějakou dobu počkat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin totiž vydal v roce 2003 prohlášení, v kterém uvádí, že evidence o škodlivosti trans tuků obsažených v potravinách není nedostačující. V důsledku toho se tak výskyt a používání trans tuků u nás nikterak nereguluje, o negativním dopadu na naše zdraví se příliš nepíše, a tím se celá společnost udržuje v (pro výrobce takových potravin) ideálním stavu kolektivního nevědomí.

Příklady potravinových skupin, které běžně obsahují trans tuky: slané pochoutky jako brambůrky, křupky, krekry, tyčinky, hranolky; koblihy, koláče, housky, rohlíky, sojové nápoje, margarín, sušenky, výživné tyčinky, nanuky, zmrzliny.

Jak se jim vyhnout?

Při nákupu potravin v obchodu nedávejte do svého košíku nic, co obsahuje buďto ztužený nebo částečně ztužený tuk. Půjdete-li někam do restaurace nebo jinam, kde pokrmy nepodávají s nutričními vysvětlivkami, řiďte se následující strategií. Fast food podnikům typu Mc Donald, KFC a pouličním stánkům s gyrosem, bagetami, pizzou či opékaným párkem se ze široka vyhýbejte.

V klasických kamenných restauracích se držte na uzdě s obalovanými a následně fritovanými pokrmy. Také si dejte pozor na koláče, sladké rohlíky, zákusky a jiné dobrůtky z lístkového těsta. Nejlépe uděláte, když se před objednáním zeptáte čísníka nebo přímo kuchaře, jaký olej v kuchyni používají. Pokud používají margarín nebo nějaký druh ztuženého či částečně ztuženého rostlinného oleje, víte s jistotou, že si objednáváte porcičku trans tuků. Palmový, kokosový a ostatní přírodně tekuté rostlinné tuky, včetně slunečnicového a olivového, jsou bezpečnou volbou.

Kompletní vědecké studie:

Studie č.1 Trans tuky a záněty při selhání srdce

Studie č.2
Buněčná membrána, trans tuky a bezprostřední zástava srdce

Studie č.3 Trans tuky v tukové tkáni a jídle způsobují infarkt

Studie č.4 Trans tuky a rakovina prostaty

Studie č.5 Konzumace trans tuků a výskyt pokročilé rakoviny prostaty

Rovněž si nenechte ujít skvělé informativní video na téma nebezpečnost trans tuků (v angličtině).

V příštím dílu - náhradní sladidlo Aspartam.


pro Vegetarian.cz Jan Brodský

více o autorovi článku