|
Jedy v potravinách: Díl 1. - Trans tuky
Lidé si po léta vesele pochutnávají na trojhránkách, ruské zmrzlině či Twisteru z KFC netušíc, že některé látky obsažené například právě v těchto národních lahůdkách mohou vážně ohrožovat jejich zdraví. V této první části seriálu "Jedy v potravinách" si představíme prvního z kategorie potravinářských jedů - Trans tuky. Co jsou zač? Trans tuky, jinak také ztužené nebo částečně ztužené tuky, jsou jedna ze skupin mastných nenasycených kyselin. Trans tuky jsou v malé míře přirozeně obsažené v živočišných výrobcích. V daleko nebezpečnějším množství se trans mastné kyseliny vytvářejí při procesu ztužování rostlinného tuku odborně nazvaném hydrogenace. Výrobci potravin využívají trans tuky zejména k delší životnosti na regálech, ke zvýraznění chuti a k přidání více laciných kalorií. Jak škodí? Odhaduje se, že jen v USA zabijí trans tuky nabité potraviny ročně přes 30 tisíc Američanů. Současná legislativa Některé oblasti jako americké město New York nebo stát Kalifornie již mají v platnosti zákon, který zakazuje prodej potravin a jídel obsahující trans tuky. Evropa (s výjimkou Dánska a Švýcarska) si na podobné zákony bude muset ještě nějakou dobu počkat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin totiž vydal v roce 2003 prohlášení, v kterém uvádí, že evidence o škodlivosti trans tuků obsažených v potravinách není nedostačující. V důsledku toho se tak výskyt a používání trans tuků u nás nikterak nereguluje, o negativním dopadu na naše zdraví se příliš nepíše, a tím se celá společnost udržuje v (pro výrobce takových potravin) ideálním stavu kolektivního nevědomí. Příklady potravinových skupin, které běžně obsahují trans tuky: slané pochoutky jako brambůrky, křupky, krekry, tyčinky, hranolky; koblihy, koláče, housky, rohlíky, sojové nápoje, margarín, sušenky, výživné tyčinky, nanuky, zmrzliny. Jak se jim vyhnout? Při nákupu potravin v obchodu nedávejte do svého košíku nic, co obsahuje buďto ztužený nebo částečně ztužený tuk. Půjdete-li někam do restaurace nebo jinam, kde pokrmy nepodávají s nutričními vysvětlivkami, řiďte se následující strategií. Fast food podnikům typu Mc Donald, KFC a pouličním stánkům s gyrosem, bagetami, pizzou či opékaným párkem se ze široka vyhýbejte. Kompletní vědecké studie: Studie č.1 Trans tuky a záněty při selhání srdce Studie č.2 Studie č.3 Trans tuky v tukové tkáni a jídle způsobují infarkt Studie č.4 Trans tuky a rakovina prostaty Studie č.5 Konzumace trans tuků a výskyt pokročilé rakoviny prostaty Rovněž si nenechte ujít skvělé informativní video na téma nebezpečnost trans tuků (v angličtině). V příštím dílu - náhradní sladidlo Aspartam. pro Vegetarian.cz Jan Brodský |